Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 17:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/svindal-slutar-som-alpin-ikon-men-allt-kunde-tagit-slut-2007/

Sport

Svindal slutar som alpin ikon – men allt kunde tagit slut 2007

Aksel Lund Svindal gör sin sista tävling i karriären i Åres VM-störtlopp. Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

STOCKHOLM/ÅRE. Aksel Lund Svindal, en av världens bästa fartåkare genom tiderna gör sin sista tävling i Åres störtlopp. Beslutet att avsluta karriären med ett VM i Sverige tog han i samråd med amerikanska stjärnan Lindsey Vonn som även hon avslutar sin karriär i helgen.
– Jag pratade med honom och sa... varför inte bara ge oss själva en sista chans och sen ha ett stort party? Han sa att det var en superidé, säger Vonn.

Rätta artikel

Aksel Lund Svindals alpina karriär är en makalös framgångshistoria. Sitt stora genombrott fick han under VM i Åre 2007 då han tog guld i både storslalom och störtlopp. Han avslutade säsongen som segrare av den totala världscupen.

Men livet som utförsåkare håll på att ta slut redan samma år.

Svindal inledde säsongen 2007/2008 strålande och vann både Söldens storslalom och störtloppet i Lake Louise.

Den 27 november var det dags för första träningen inför störtloppet i Beaver Creek. 

– Jag kände mig som Stålmannen när jag kom dit. Jag gick igenom banan och kände ”lätt, lätt, lätt”, ”no problem”, berättar Svindal i en intervju med Eurosport.

Men träningsåket slutade inte som Svindal tänkt sig.

I ett hopp tappade han kontrollen, fick bakvikt och kraschade handlöst. Svindal förlorade medvetandet och fördes till sjukhus i Vail.

– Jag minns att jag vaknade till lite, och det var fullt av blod. Det är ju inte normalt att det blöder när man kör omkull på skidor, säger Svindal.

Medicinsk personal ser efter Svindal efter kraschen i Beaver Creek. Foto: Nathan Bilow/AP

Svindal bröt flera ben i ansiktet och fick ett 13 centimeter långt sår i ena skinkan. Dessutom skar läkarna upp hans mage för att kontrollera att alla inre organ fungerade som de skulle. Efteråt hade Svindal problem med matsmältningen och att få tarmarna att fungera normalt.

Såret på skinkan var så djupt att läkarna tvingades sy det i flera lager. Svindal missade hela resterande delen av säsongen 2007/2008.

Nästa seger i världscupen kom den 5 december – i samma störtloppsbacke som han kraschade i ett drygt år tidigare.

Efter det har en fantastisk karriär följt.

Svindal har tagit fem VM-guld, fyra OS-medaljer (varav två guld) och vunnit totala världscupen två gånger. Totalt har det blivit 80 pallplatser i världscupen. 36 gånger har han stått högst upp på pallen.

De senaste åren har han haft problem med flera skador. Bland annat problem med ett knä. Det var knäskadan som gjorde att han stod över störtloppet i Kitzbühel i slutet av januari. Men i Åre är han redo att tävla.

Super-G-loppet i onsdags, hans näst sista start i karriären, blev ingen framgång. Svindal slutade på 16:e plats. Nu väntar hans sista tävling: störtloppet.

– Det är blandade känslor såhär inför. Jag är inte orolig, men jag vet att det kommer att kännas lite obehagligt att stå på start. Jag tror att jag kommer att vara ganska nervös, säger Svindal i en intervju med norska nyhetsbyrån NTB.

En annan alpin superstjärna som bestämt sig för att avsluta karriären i Åre är Lindsey Vonn som även hon haft en skadefylld säsong. I januari gjorde Vonn en misslyckad comeback i Italien, men beslutade sig till slut ändå för att åka till Åre och avsluta karriären med ett VM. Hon bestämde sig efter att ha pratat med Aksel Lund Svindal om deras gemensamma situation.

– Jag funderade på om jag bara skulle lägga av efter Cortina och Aksel hade stått över Kitzbühel. Men så pratade jag med honom och sa... varför inte bara ge oss själva en sista chans och sen ha ett stort party? Han sa att det var en superidé, vi pratade vidare och sen kom vi båda fram till att det var en bra plan, säger Vonn som på sin presskonferens efter tisdagens super-G-tävling också berättade om sin relation med de norska toppåkarna Svindal och Kjetil Jansrud.

– Jag har nog åkt mer skidor tillsammans dem än med några andra herrar, troligen mer än med de amerikanska herråkarna. De har alltid pushat mig och de har alltid respekterat mig, lika mycket som jag har respekterat dem. Det är väldigt motiverande. Det har varit ett privilegium att tillbringa så mycket tid med dem, jag har lärt mig mycket av dem.

– Jag och Aksel har stått på prispallar ihop när vi har tagit titlar och sådana saker, och han har alltid respekterat mig. Faktiskt har hela norska laget respekterat mig. De ser inte på damernas skidåkning som en andraliga.

Man är ju privilegierad redan från ögonblicket som man föds i Norge och därmed får alla möjligheter serverade. Men jag är också privilegierad eftersom jag redan från början av min karriär haft så mycket ”stolpe in”, eller i alla fall inte ”stolpe ut”, säger Aksel Lund Svindal. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Aksel Lund Svindal känner sig tacksam när han ser tillbaka på sin skidkarriär. Och även om skadan i Beaver Creek 2007 var allvarlig förstörde den inte hans karriär.

– Man är ju privilegierad redan från ögonblicket som man föds i Norge och därmed får alla möjligheter serverade. Men jag är också privilegierad eftersom jag redan från början av min karriär haft så mycket ”stolpe in”, eller i alla fall inte ”stolpe ut”, säger Svindal till NTB.

– Hade jag haft de skador jag haft de senaste fem åren under mina första fem år i karriären hade det varit väldigt svårt att ta sig upp i världstoppen.

Vad han ska göra efter tiden som världsstjärna i den alpina cirkusen har 36-åringen inte bestämt sig för.

– Men det har funnits perioder då jag känt att det hade varit skönt att kunna åka skidor utan att varenda sväng eller hundradel ska vara så sinnessjukt viktig.

– De gånger som jag i framtiden känner att ”nu har jag bara lust att åka lite skidor”, att då kunna göra det utan att klockan går, det tror jag kommer att bli härligt.

Läs mer: Stenmark kommer till Åre för Vonns sista tävling