Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-21 20:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/svts-vinterstudion-tappar-rattigheter-till-langd-och-alpint/

Sport

SVT:s Vinterstudion tappar rättigheter till längd och alpint

Yvette Hermundstad och André Pops har varit programledare för Vinterstudion under många år. Foto: Aftonbladet/TT

Konceptet ”Vinterstudion” har blivit en stor succé i SVT med sändningar från världscuptävlingar och mästerskap i olika vintersporter. Men efter de kommande två säsongerna försvinner sändningarna från de flesta världscuptävlingar och VM i längdskidor och alpint från SVT. 

– Vi på SVT gjorde allt vi kunde för att säkra rättigheterna, kommenterar SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

Rätta artikel

Rättigheterna att sända längdskidor och alpint går till Nent Group som från och med säsongen 2021/2022 kommer att sända tävlingarna i kanaler som Viasat, TV3, TV6, TV8 och TV10.

Vinterstudions programledarprofil André Pops första tanke var ”väldigt tråkigt”.

– Det är mycket som känns lite osäkert hur det kommer bli på längre sikt. Mitt första fokus är att vi minst två vintrar till kommer att ha det precis som det ser ut nu där vi har alla rättigheter. Vad som händer om 3-4 år framåt är svårt att säga, men det kommer inte att se ut som i dag. Det känns fortfarande osäkert vad det kommer att landa i, säger han till Aftonbladet.

Det nya avtalet sträcker sig över fem år och säkrar rättigheterna på alla Nent Groups plattformar, skriver företaget i ett pressmeddelande.

– Det här avtalet är en viktig milstolpe för oss. Det är lika viktigt som förvärvet av rättigheterna till ishockey-VM 1989 och de olympiska rättigheterna 2011, säger Anders Jensen, vd och koncernchef på Nent Group.

Avtalet omfattar följande tävlingar:

• Världsmästerskapen i längdskidåkning, alpint, backhoppning, nordisk kombination, snowboard, freestyle och freeskiing (2023 och 2025)

• Alpina världscupen – herrar och damer

• Världscupen i längdskidåkning – herrar och damer

• Världscupen i backhoppning – herrar och damer

• Världscupen i nordisk kombination – herrar

• Världscupen i snowboard – herrar och damer

• Världscupen i freestyle och freeskiing – herrar och damer

SVT har således kvar alla rättigheter för säsongerna 2019/2020 och 2020/2021. Men sedan har SVT främst skidskytte kvar från och med säsongen 2021/2022. SVT har även fortsättningsvis rättigheterna till alla tävlingar (alpint/längd) i Schweiz och Österrike. 

I ett pressmeddelande skriver kanalen att förhoppning även finns om att få visa tävlingar i Norge.

SVT vill framhålla att även SM-veckan, Vasaloppet, längdskidåkningens säsongsöppning i Bruksvallarna samt ”lite annat smått och gott inom vintersport” kommer att finnas kvar för kanalens tittare.

– Vintersport är centralt för SVT och vår publik och därför ansträngde vi oss mer än vi någonsin gjort på detta område. Men eftersom vårt bud gällde Sverige kunde vi inte tävla mot en koncern som ville köpa hela Norden. Således har rättigheterna även gått NRK och YLE förbi i detta läge, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson i pressmeddelandet.

Läs mer:

Martin Jönsson: Skidsporten kommer aldrig att få ett så bra reklamfönster igen 

Jan Helin: ”Vinterstudion har drivit värdet upp i rymden”

Skidförbundet om nya partnern: ”Kan ta sporten in i framtiden”

Här är bolagen som köpt de stora sporträttigheterna