Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-14 18:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/swenn-larsson-har-pallkanning-i-premiaren/

Sport

Swenn-Larsson nöjd fyra i alpina premiären

Anna Swenn Larsson i slalompremiären i Levi i Finland. Foto: Alessandro Trovati/AP

Anna Swenn-Larsson satte personbästa i slalompremiären i Levi.

Men det krävs en växel till för att konkurrera med Mikaela Shiffrin i vinter.

– Ja, ska man vara med henne uppe och leka så måste man dra på, säger svenskan.

TT Text

En snöplig fjärdeplats i premiären? Inte för Anna Swenn-Larsson, som tidigare hade varit sexa som bäst i slalompremiären i Levi.

I stället var fjärdeplatsen en bra start som lovar gott för resten av säsongen, tycker 28-åringen.

– Jag är en väldigt glad fyra. Jag har aldrig varit bättre här i Levi och det fanns väldigt bra bitar i dag, säger hon.

– Jag vågar väl inte riktigt trycka på så mycket som jag hade hoppats, särskilt i den lite svårare delen. Men jag är jättenöjd.

Efter den fina säsongen i fjol, då Anna Swenn-Larsson bland annat tog VM-silver, var det med viss anspänning som hon tog sig an vinterns första tävlingsåk i världscupen. Dessutom var det första tävlingen utan Frida Hansdotter som den stora stjärnan i laget.

Men beskedet från tronföljaren Anna Swenn-Larsson var positivt. Åkningen håller för att ha pallkänning även en dag i backen som inte är perfekt.

Svenskan var dock till slut 2,41 sekunder bakom storfavoriten Mikaela Shiffrin. Så det finns ju lite kvar att jobba på, medger Swenn-Larsson.

– Jag känner ju också att jag har den farten. Men inte i dag, säger hon.

– Jag är inte orolig, men det är klart att Shiffrin visar ännu en gång hur bra hon är.

Petra Vlhova, en av förhandsfavoriterna, ledde efter första åket, men fastnade med skidan i snön och körde ur tidigt i sitt andra åk. I stället blev Wendy Holdener, Schweiz, tvåa och Katharina Truppe, Österrike, trea.

Bakom Anna Swenn-Larsson blev det en riktigt bra dag även för Emelie Wikström, trots usla förberedelser. Wikström, som tidigare under hösten haft problem med en höft, blev sjuk lagom till Levi-resan och orkade bara med nöd och näppe genomföra premiären.

– Jag mår inte superbra. Jag har varit sjuk i fyra dagar. Det började med att jag trodde att jag var förkyld, sedan har det bara eskalerat. Jag har virus i halsen och i öronen och har känt mig väldigt låg, berättar Wikström.

Ändå blev hon elva.

– Ja, det här... det är en sådan lättnad för mig. Levi är inte min favoritbacke, även fast det är väldigt fint här. Så att få till det så här i dag, trots förutsättningarna, är fantastiskt.

Dessutom blev Sara Hector 13:e och Estelle Alphand 19:e.

Läs mer: Toapapper och sågar – vinterstjärnor om udda priser 

Läs mer: Swenn-Larsson redo att fylla Hansdotters pjäxor: Ser mig själv i absoluta toppen