Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Taekwondoförbundet uteslutet

Det svenska taekwondoförbundet har återigen blivit utkastat ur Europeiska taekwondounionen (ETU).

Sverige ska överklaga – men OS-hoppen Elin Johansson och Nikita Glasnovic kan fortsätta tävla internationellt, trots uteslutningen.

Sverige och ETU inte är överens om hur verksamheten ska vara organiserad, vilket också var orsaken till uteslutningen för ett år sedan. Det internationella förbundet WTF, som ETU lyder under, godkänner inte samröre med det andra internationella förbundet ITF. I Sverige har grenarna i WTF och ITF verkat tillsammans sedan Svenska taekwondoförbundet (STF) bildades 1997.

I oktober förra året återinvaldes Sverige som fullvärdig medlem i ETU efter en överenskommelse som innebär att grenarna inom WTF och ITF separeras i olika sektioner i STF.

Genom den nya uteslutningen bryter ETU mot överenskommelsen som slöts då, hävdar Stefan Lindeberg, ordförande för Sveriges olympiska kommitté (SOK).

– Det svenska förbundet hade fått på sig till årsmötet i april att lösa det här, säger han till TT.

Skälet till att ETU stänger av STF igen är enligt STF-ordföranden Johan Nilsson att det finns en falang inom ETU som vill kullkasta överenskommelsen.

– De har misslett ETU med en mängd olika påståenden, bland annat att det skulle kunna gå fortare för oss att separera de olika grenarna och att vi skulle kunna kalla in ett extra årsmöte. Men vi måste ju följa de demokratiska reglerna, det är inte möjligt att genomföra förändringen förrän vid ett ordinarie årsmöte, säger Nilsson till TT.

Elin Johansson och Nikita Glasnovic har klarat det internationella OS-kvalet och väntar på att bli formellt uttagna av SOK. Deras OS-start påverkas inte av uteslutningen, det uppger även ETU i ett pressmeddelande på Facebook.

– Där känner jag ingen oro. I OS tävlar de inte för det svenska taekwondoförbundet utan för den nationella olympiska kommittén, säger Lindeberg.

Mario Glasnovic, tränare för Nikita Glasnovic, beskriver ändå situationen som ”jättejobbig”.

– Det är inte ett sådant här besked man vill ha sex månader före OS. Man känner sig osäker och det är svårt att planera. Vårt förbund skulle ha löst det här för två år sedan.

När STF får det officiella avstängningsbeslutet kommer man att överklaga. Så länge ETU:s uteslutning gäller är alla svenska taekwondospelare utstängda från internationella tävlingar.