Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Talangen möter veteranen i Super Bowl

Det har snackats om matchen i matchen sedan Carolina Panthers och Denver Broncos infriade förväntningarna och nådde NFL-finalen.

Super Bowl handlar lika mycket Cam Newton vs Peyton Manning.

Den av quarterbackarna som överglänser den andre vinner förmodligen matchen åt sitt lag.

För Manning, 39, är det med största sannolikhet hans sista match. En stilren representant för sitt skrå med sina mästerliga passningar. Den ende som har utsetts till NFL:s mest värdefulle spelare fem gånger.

– Jag har inte bestämt mig och jag tror inte att jag kommer veta om det blir så förrän efter att säsongen är färdigspelad, säger Manning som natten mot måndag, svensk tid, blir den äldste quarterbacken att leda ett lag in till Super Bowl.

– Att inte titta för långt framåt och inte för långt bakåt har verkligen hjälpt mig den här säsongen. Det har funkat så här långt. Jag tänker hålla mig till den filosofin.

Super Bowl nummer 50 blir hans fjärde final. Den hittills enda segern kom 2007, då han spelade i Indianapolis Colts.

Panthers Cam Newton, 26, är annorlunda. På de flesta sätt. Urstark och snabb, på väg uppåt i karriären. Och med stämpeln som en rätt kaxig ung man, ofta både hyllad och kritiserad för sina spektakulära touchdown-firanden.

Under säsongen har han legat bakom 45 touchdowns varav han sprungit in tio själv.

– Han har haft ett otroligt år. Det är ingen tvekan om att han kommer att utses till säsongens mest värdefulle spelare, säger Manning om Newton.

– Det han har åstadkommit under den korta tid han har varit quarterback i NFL har varit fantastiskt.

För Panthers är det andra finalen i klubbens historia. Laget från Charlotte i North Carolina har varit NFL:s bästa lag offensivt under säsongen med 17 segrar och bara en förlust på 18 matcher, medan Broncos rankas som ligans bästa försvar.

För Denver Broncos tränare Gary Kubiak är det också en speciell match och då inte enbart för att han kan bli den fjärde coachen att vinna redan under sin första säsong med sin klubb. Så sent som i november 2013 drabbades han av en stroke. TT