Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Talangen skrällde i OS-debuten

I Rio de Janeiro om fyra år ska de vara som bäst. Det går alldeles utmärkt redan nu. ”Sjukt kul”, säger Ludwig Svennerstål. 21-åringen skrällde direkt i fälttävlansdressyren på Shamwari.

Stockholmaren, sedan några år bosatt i Harrogate i Norra Yorkshire, förvånade både sig själv och andra. Med tioårige valacken Shamwari fick han till det direkt i Greenwich Park. Domarna delade ut 70.86 procent — som omvandlat till straffpoäng gav 43.70.

– Det var precis så häftigt som jag drömt om. Att få rida in på den här stadion. Det är helt fantastiskt att rida här, jag har aldrig varit i närheten av en lika stor arena.

– Visst, galoppen kunde ha varit bättre. Men skritt och trav var bra, säger han blygsamt.

Svennerstål pekas ut som en av de stora svenska ryttartalangerna. Sedan 2009 satsar han på fälttävlan och utbildar samtidigt hästar.

Just nu har han sju i stallet på anläggningen utanför Harrogate.

Shamwari har en hel del kvar att lära och behöver vara med i några år till för att bli den där riktiga topphästen.

Men Svennerstål är inte med i London bara för att se och lära.

– Att få vara med bland de 25 bästa i andra hoppningen är faktiskt min målsättning. Jag är inte bara här för att få erfarenhet utan för att få ett bra resultat, sade han till TT nyligen.

– Min häst är lite ung, men förberedd för att vinna en medalj. Den är i fantastisk form och jag har en bra känsla. Den har dock inte erfarenheten och styrkan hos en två tre år äldre häst. Därför är Rio det stora målet för att vinna en individuell medalj.

Efter lördagen ligger Svennerstål femma.

För Linda Algotsson och La Fair gick det betydligt sämre.

– Hon kändes jättefin på framridningen men blev påverkad av den stora arenan och ofokuserad. Hon var laddad och på tårna och det var bara att rida på så gott det gick.

– Kommunikationen mellan oss fungerade inte. Vi genomled ritten, säger Algotsson. Straffpoängen 59,80 var betydligt högre än vad Algotsson hoppats på och nu är hon borta från toppstriden i den individuella tävlingen.

Övriga svenska ekipage rider dressyren på söndagen: Sara Algotsson Ostholt/Wega, Niklas Lindbäck/Mister Pooh och Malin Petersen/Sofarsogood.