Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Tennisdomare stängdes av i hemlighet efter spelskandal

Flera domare har fördröjt resultatrapporteringen för att gynna vissa spelare som satsar pengar under matchens gång.
Flera domare har fördröjt resultatrapporteringen för att gynna vissa spelare som satsar pengar under matchens gång. Foto: TT

Två internationella tennisdomare har stängts av och ytterligare fyra riskerar livstids avstängning efter en avslöjad spelskandal. Internationella tennisförbundet har hållit fallen hemliga. Det skriver brittiska tidningen The Guardian.

Korruptionsskandalen inom tennisen växer. The Guardian avslöjar att domare från Kazakstan, Turkiet och Ukraina tagit mutor från spelsyndikat i utbyte mot att manipulera rapporteringen av liveresultat från matcher på den så kallade Futuretouren.

En av domarna stängdes av 2012 efter att regelbundet loggat in på sajten för ett spelbolag som erbjöd spel på tennis. En annan fick sin avstängning i fjol sedan han via Facebook kontaktat en annan domare och föreslagit att han skulle manipulera matcher.

I dessa fall, liksom minst fyra andra där domare riskerar livstids avstängning, har Internationella tennisförbundet (ITF) valt att inte offentliggöra fallen. Det var först när The Guardian gjorde efterforskningar som förbundet medgav att de existerade.

Förra månaden avslöjade BBC och Buzzfeed misstankar om omfattande matchfixning bland spelare inom tennisens toppskikt . Även då anklagades ITF för att medvetet ha sopat saken under mattan av rädsla för att dålig publicitet skulle skada sporten.

Många spelbolag erbjuder numera så kallad in-match-betting, där oddsen skiftar under matchens gång. Domarna ska uppdatera ställningen så fort en poäng är spelad och spelbolagen kan därefter göra sina oddsförändringar. The Guardians undersökning visar att domarna i många fall fördröjt uppdateringen och samtidigt meddelat vissa personer via sms hur matchen utvecklat sig, vilket innebär att spelsyndikaten kunnat vinna stora summor.

Den brittiske domaren Richard Ings, medlem av den brittiska domarföreningen, sade att uppgifterna är mycket oroande.

– Det är störande, men inte alls överraskande, att risken för brott mot tennisens integritet har spridits bortom spelare och deras närmaste till att nu inkludera domare och andra involverade i tävlingar, sade Ings till The Guardian.