Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Tennisen kan bli nästa sport i en förtroendekris

Novak Djokovic erbjöds två miljoner för att lägga sig, berättade han efter segern i första omgången i Australian Open.
Novak Djokovic erbjöds två miljoner för att lägga sig, berättade han efter segern i första omgången i Australian Open. Foto: Action Images

Inblick matchfixning. Tennisen måste visa en mer öppen attityd i kampen mot matchfixning. Annars riskerar vi snart att ha ännu en idrott i förtroendekris.

Att tennisen har problem med matchfixning är ingen nyhet. ”Alla vet att det pågår”, säger britten Andy Murray.

När läckta dokument till BBC och sajten Buzzfeed antyder att 16 spelare som tillhört topp 50 på världsrankningen misstänks ha varit inblandade samtidigt som världsettan Novak Djokovic berättar att han erbjudits nära två miljoner för att lägga sig i första omgången av en turnering i St Petersburg 2007 ger det besked om att problemet går högre upp i världseliten än tidigare befarat. Enligt BBC ska matchfixningssyndikat i Ryssland och Italien misstänks för att ha fixat Grand Slam-matcher, tre av dem i självaste Wimbledon.

Många av de spelare som avslöjats tidigare, till exempel den svenskättade australiern Nick Lindahl, har hållit till långt ner på rankningen. En del sägs ha tjänat mer på att fixa matcher än de gjort på prischeckar.

Att fixa en tennismatch behöver inte vara detsamma som att gå med på att förlora. Liksom i fotboll och andra idrotter erbjuder spelbolagen numer spel på det mesta. En av de topp 50-spelare som står under misstanke påstås ha satt i system att lägga sig i första set. Det går även att spela på vem som vinna nästa boll.

Men det allvarliga med de uppgifter som presenterats är misstankarna om att ATP-touren inte gått till botten med den utredning som dess egen ”polis” tog fram 2007. Tennis integrity unit (TIU) skapades för att tackla det växande problemet, men organisationen har till skillnad mot många andra som bekämpar matchfixning visat liten öppenhet kring vad man upptäcker. I stället har man rapporterat direkt till ATP, vilket skapat misstankar om tennisen mörkar vidden av problemet och försöker skydda sig mot dålig publicitet.

ATP-presidenten Chris Kermode sade efter avslöjandet att tanken på att tennisen inte gör vad man kan för att stoppa matchfixning är löjlig. Men vill man skapa trovärdighet skulle det inte skada med lite mer öppenhet. Den har ATP-touren haft problem med tidigare. Minns hur Mats Wilanders och Karel Novaceks positiva dopningsprover blev kända genom brittiska medier först ett halvår efter att det lämnats i Paris. Världen behöver få reda på vad misstankarna mot de 16 nu utpekade handlar om. Tystnaden kring TIU-rapporten riskerar att även att dra in tennisen i den trovärdighetskris som drar fram som en lavin inom världsidrotten.