Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-11 16:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/tennislegendarens-staty-vandaliserad/

Sport

Tennislegendarens staty vandaliserad

På Arthur Ashes staty i Richmond, Virginia, skrevs först bokstäverna ”WLM”. De tvättades bort, men syns bakom de sedan ditskrivna bokstäverna ”BLM”.
På Arthur Ashes staty i Richmond, Virginia, skrevs först bokstäverna ”WLM”. De tvättades bort, men syns bakom de sedan ditskrivna bokstäverna ”BLM”. Foto: Bob Brown/AP

Statyn av tennislegendaren Arthur Ashe har vandaliserats.

När befolkningen i Richmond, Virginia, vaknade under onsdagen hade någon sprayat orden ”white lives matters” och ”WLM” på monumentet.

Några timmar senare hade frivilliga tvättat bort budskapen från statyn.

TT Text

Arthur Ashe, född och uppvuxen i Richmond, Virginia, var världsetta i tennis i slutet av 60-talet och var bland annat den första svarta mannen att vinna Wimbledon, Australian Open och US Open. Han blev också den första svarta spelaren att bli uttagen till USA:s Davis Cup-lag.

Ashe var efter karriären en stark röst i kampen för mänskliga rättigheter och även för hiv-och aids-patienter. 50 år gammal, 1993, gick han bort av aids-relaterad lunginflammation.

Tre år senare restes en staty av honom i hemstaden.

I onsdags vandaliserades hans monument med orden ”white lives matters” och ”WLM”.

Vandalismen av hans staty ses som ett svar på de senaste veckornas omfattande demonstrationer och protester världen över mot rasism och polisbrutalitet till följd av mordet på afroamerikanen George Floyd i Minneapolis.

Senaste veckorna har statyer av tidigare uppsatta personer, vars åsikter och insatser omvärderats, hamnat i fokus. Flera Black lives matter-demonstranter har visat sitt missnöje med statyer av slavägare och politiker genom att vandalisera monumenten.

Läs mer:

”Genom hela historien har man protesterat mot statyer” 

F1-stjärnan om slavhandlarstatyn: ”Borde stanna i floden”

Ämnen i artikeln

Tennis
USA

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt