Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-02 09:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/tennisstjarnan-djokovic-coronasmittad-efter-egna-turneringen/

Sport

Tennisstjärnan Djokovic coronasmittad efter egna turneringen

Novak Djokovic den fjärde spelaren att testa positivt för covid-19 efter hans Balkanturnering.
Novak Djokovic den fjärde spelaren att testa positivt för covid-19 efter hans Balkanturnering. Foto: Andrej Isakovic/AFP

Under förra veckan anordnade serbiske tennisstjärnan Novak Djokovic tillsammans med sin bror en storslagen uppvisningsturnering på Balkan. 

Men snabbt byttes tennisglädje mot hård kritik då liten hänsyn togs till social distansering och tre spelare insjuknade i covid-19. 

Under tisdagen meddelade Novak Djokovic att även han har testats positivt för viruset.  

Turneringen, med namnet Adria Summer Tour, var tänkt att bli ett antal efterlängtade uppvisningsmatcher på grus i Serbien och Kroatien – organiserade av värlsettan Novak Djokovic och hans bror Djordje Djokovic. 

Men tennisfesten fick ett abrupt slut innan lördagens final, då flera spelare visade sig ha insjuknat i covid-19

Under tisdagen meddelade världsettan Novak Djokovic att också han, hjärnan bakom arrangemanget, har testat positivt för viruset. Han blir den fjärde spelaren som insjuknar. Tidigare har kroaten Borna Coric, bulgaren Grigor Dimitrov och serben Viktor Troicki blivit smittade. Även Novak Djokovics fru Jelena har bekräftats smittad i covid-19. 

Matcherna spelades inför en stor publik och spelarna sågs krama varandra vid nätet på courten och hålla om varandra på pressfotograferingar, något som har kritiserats hårt med tanke på pågående pandemi. 

Spelarna höll ingen social distansering till varandra när de poserade för pressfotograferna i samband med Novak Djokovic tennisturnering Adria Summer Tour. De båda spelarna i mitten, Novak Djokovic och Grigor Dimitrov, har nu båda insjuknat i covid-19. Till vänster syns tyske spelaren Alexander Zverev och till höger österrikiske Dominic Thiem.
Spelarna höll ingen social distansering till varandra när de poserade för pressfotograferna i samband med Novak Djokovic tennisturnering Adria Summer Tour. De båda spelarna i mitten, Novak Djokovic och Grigor Dimitrov, har nu båda insjuknat i covid-19. Till vänster syns tyske spelaren Alexander Zverev och till höger österrikiske Dominic Thiem. Foto: ANDREJ ISAKOVIC

På sociala medier har dessutom flera videoklipp cirkulerat där Novak Djokovic syns dansa på en scen tillsammans med de andra tennisspelarna. Enligt New York Post är filmklippen tagna på en nattklubb i Belgrad som spelarna besökte tillsammans i samband med tennisturneringen.

33-årige Djokovic är en av tennisens största namn och vann förra året den historiska rysaren mot Roger Federer i Wimbledonfinalen. 

”Vi organiserade turneringen i ett skede där viruset hade försvagats. Vi trodde att förhållandena för att arrangera tävlingen var goda. Tyvärr så är viruset fortfarande närvarande och det är en ny verklighet som vi fortfarande lär oss att hantera och leva med” skriver Novak Djokovic i ett uttalande. 

Enligt yngre brodern Djordje Djokovic testades totalt 100 personer under turneringens gång. 

– Det här var det värsta som kunde hända, sade Djordje i ett uttalande till serbisk tv, redan innan det var känt att även storbrodern blivit smittad. 

Den australiske tennisstjärnan Nick Kyrgios, som inte brukar vara rädd för att uttala sig offentligt, var snabb med sin reaktion på sociala medier. 

”Korkat att gå vidare med turneringen. Det här är vad som händer när man bortser från alla protokoll. Detta är inte ett skämt”, skriver Nick Kyrgios på Twitter. 

https://twitter.com/NickKyrgios/status/1274971571363344386

Djokovic kommer nu att gå in i 14 dagars isolering och ta ett nytt test inom fem dagar.