Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Therese Johaug avstängd i två månader

01:20. Norska skidstjärnan Therese Johaug stängs av i två månader. Antidoping Norge anser att hon ”inte är utan skuld”. Utredningen fortsätter under tiden.

Den norska skidstjärnan Therese Johaug stängs av i två månader medan hennes dopningsbrott utreds, skriver Antidopning Norge i ett pressmeddelande.

Hon kommer inte att överklaga interimsavstängningen, uppger hennes advokat till NTB.

Therese Johaug kommer inte att tävla i världscuppremiären i slutet på november. Den nu bestämda avstängningen gäller fram till den 18 december eller ”till tidpunkt för dom om den kommer före”.

”Bakgrunden till beslutet är att åtalsnämnden är av uppfattningen att utövaren inte kan sägas ha agerat utan skuld. Som läget är kan inte paragraf 12-9 i Norges idrottsförbunds regelverk tillämpas och en avstängning måste därför utdömas. Avstängningen innebär att utövaren inte kan delta i tävlingar eller organiserad träning”, säger Anstein Gjengedal, ordförande i åtalsnämnden, ett fristående organ vid Antidopning Norge.

Enligt paragraf 12-9 ska en utövare inte stängas av om hen kan bevisa att ett regelbrott skett utan egen förskyllan.

”Det är viktigt att understryka att vi så här långt enbart tagit ställning till avstängningsfrågan och att vi vid denna tidpunkt inte kommer att kommentera detaljer om själva fallet”, fortsätter Anstein Gjengedal.

Therese Johaug kommer inte att överklaga avstängningen.

”Jag tar det här hårt, men förhåller mig till det. Nu koncentrerar jag mig på det som är viktigast, att jobba för att bli helt frikänd. Jag ser fram mot en grundlig utredning av ärendet så snabbt som möjligt”, säger Johaug i ett pressmeddelande från norska skidförbundet.

Hennes advokat Christian Hjort framhåller att varken han eller hans klient håller med om den skuld som åtalsnämnden anser finns. De kommer att framhärda att skidåkerskan är helt oskyldig i den prövning som nu ska ske.

Johaug testades i september positivt för den anabola steroiden clostebol. Hon hävdar att hon fått i sig det förbjudna ämnet genom en läppsalva mot brännskador.

Vilket straff som Therese Johaug slutligt får för dopningsförseelsen är alltså inte klart.

Men klart är att hon, förutom världscuppremiären i finländska Ruka i slutet av november, även missar världscupens minitour på hemmaplan i Lillehammer och världscuplopp i Davos i början av december.

Antidoping Norge startar också en utredning mot landslagsläkaren Fredrik S Bendiksen, som köpte salvan Trofodermin och gav till Johaug.

”Åtalsnämnden har beslutat att öppna ett ärende för ett möjligt brott av regelverket", säger Gjengedal.

Läs mer. Johaug och dopning