Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-27 21:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/thibaut-pinot-kommer-att-fa-er-att-grata/

Sport

”Thibaut Pinot kommer att få er att gråta”

Frankrikes älsklingscyklist Thibaut Pinot har under årets Tour de France på nytt fått problem.
Frankrikes älsklingscyklist Thibaut Pinot har under årets Tour de France på nytt fått problem. Foto: Anne-Christine Poujoulat/AFP

Att heja på Thibaut Pinot i Tour de France slutar oftast i tårar. Men få tycks vilja överge honom.

– Han är inte riktigt som andra storstjärnor, säger lagkamraten Tobias Ludvigsson om Frankrikes älsklingscyklist.

När Thibaut Pinot tog sig upp för berget Port de Balès förra lördagen närmade sig hans avstånd till täten 17 minuter, till gruppen där den gula ledartröjan fanns ökade det till sex, sju. Han tappade stadigt, det var uppenbart att hans chanser att vinna Tour de France i år försvann där och då. Ändå lämnade aldrig vare sig kameran eller bildproducenten i tv-sändningen honom. Det gjorde inte hans lagkamrater heller.

Allt hopp var ute för deras ledare, men resten av laget i Groupama-FDJ samlades och cyklade som en sköld omkring honom ända in i mål. Ingen av dem försökte rädda dagen genom att gå för ett eget resultat på etappen.

– Det är så andan i det här laget ser ut. Killarna tar hand om varandra och stöttar varandra, när någon har problem så försöker alla hjälpa till, sade sportdirektören Philippe Mauduit till Cycling Podcast efteråt.

Marc Madiot, ledaren för det franska lag som 30-årige Thibaut Pinot kör för, försökte förra året beskriva vad det är som gör hans cyklist så speciell. Man måste skydda honom, lite som en planta, sade han.

– Heja på den här åkaren, för han är annorlunda. Han kommer att få er att gråta, ni kommer att vara ledsna ibland. Men han kan också lyfta er ända upp i taket, och när han vinner så kommer det aldrig att vara menlöst. Det kommer att smaka speciellt, sade Madiot ackompanjerad av melankolisk pianomusik i en video från laget.

Den senaste fransmannen som vann Tour de France var Bernard Hinault 1985. När Pinot klappade igenom på årets åttonde etapp låg fortfarande Guillaume Martin, Romain Bardet och Julian Alaphilippe topp elva, men Pinot var det stora hoppet. Sedan dess har även de tre andra fransmännen fallit ifrån i sammandraget.

– Det här kan vara en vändpunkt i min karriär. Jag har genomlevt för många misslyckanden, sade Pinot till reportrarna efter etappen.

Thibaut Pinot var totaltrea i Touren 2014, han har vunnit Lombardiet runt, han har vunnit Tour de France-etapper uppe på l’Alpe d’Huez och Col du Tourmalet. På gården där han bor har han bland annat en get som heter Kim som har ett eget konto på Instagram, så glädjeämnen saknas inte. Men Pinot har främst blivit känd som mannen som allting ständigt går emot.

Tidigare i karriären var han livrädd för utförsbackar, något som han fick jobba med och komma över för att det inte skulle hindra honom i tävlingar.

– Jag är farträdd på samma sätt som andra har fobier för spindlar eller ormar, sade han 2013 till l’Équipe.

Tobias Ludvigsson skulle ha varit hjälpryttare åt Thibaut Pinot i det pågående Tour de France, men hindrades av krasslighet veckorna före. Svensken säger att Pinot skiljer sig från stjärnor som till exempel Chris Froome, som gör allting väldigt vetenskapligt och planerat i minsta detalj.

– Höghöjdsläger och att räkna kalorier och sådär funkar inte för honom. Han äter tills han är mätt och är avslappnad och stressar inte upp sig, säger Ludvigsson.

2018 var han på tredje plats i Giro d’Italia, men tappade 40 minuter på den näst sista etappen, och fick läggas in på sjukhus efter att även då ha följts åt ända in i mål av sina lagkamrater. Han hade lunginflammation.

Den stora besvikelsen kom förra året. Inspirerad av den närgångna filmen som fransk tv gjorde om laget som vann guld för Frankrike i fotbolls-VM, hade Pinot bjudit in samma team från kanalen France 2.

Filmen börjar med den hjärtskärande scenen då Pinot storgråtande bröt Touren på den 19:e etappen på grund av en muskelskada som han ådragit sig några dagar tidigare.

Han cyklade länge, långsamt, och grät. Lagkamraten William Bonnet lade till slut armen om honom och fick honom att kliva av cykeln.

När Bonnet talade med Le Parisien efter etappen fick han själv tårar i ögonen när han sade:

– Thibaut, det är... det är inte mitt barn men för mig är det lite så. Jag vill att han mår bra, att han blommar ut, att han är på sitt bästa. Och att då se honom så här... Gesten som jag gjorde handlar inte om att skydda utan om en stark vänskap. Jag vill inte att han far illa.

I en scen i filmen ”Avec Thibaut” tröstar chefen Marc Madiot sin adept när de sitter ensamma på en sängkant på ett hotellrum lite senare samma dag.

– Vad är det jag har gjort för att förtjäna den här skiten? säger den gråtande Pinot.

– Du förtjänar det inte. Du förtjänar inte det som händer dig, men det kan ändå hända, säger Madiot.

– Men varje gång...

– Du har gjort allting bra, det handlar inte om dig. Det blev inte det här året bara.

– Det är slut, jag lägger av, säger Pinot.

– Nej, säg inte så. Säg inte i dag vad du kommer att ångra i morgon, säger Madiot, och fortsätter peppa sin åkare.

I år skulle det gå bättre, men Pinot vurpade redan på den första etappen, när han blev indragen i en masskrasch med tre kilometer kvar. Han var mörk i ansiktet när han rullade i mål, men i flera dagar var det oklart om han hade skadat sig allvarligt. Det visade sig att han hade gjort illa ryggen när han föll, och på den åttonde etappen höll det inte längre.

– Jag hade så ont i ryggen, jag kunde inte trampa, sade han i tv-intervjun efteråt.

Men han är kvar i tävlingen. Kanske kan han hitta på någonting på en etapp.

– Touren är inte över, jag funderade aldrig på att kliva av, sade han efter att han rasat i sammandraget.

Läs mer: Guillaume Martin – den cyklande filosofen som skrev pjäs om Platon

Ämnen i artikeln

Cykel

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt