Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Thomas Wassberg: Det är skönt att slippa tjatet

Thomas Wassberg trivs betydligt bättre i Åsarna än i Stockholm, men han börjar vänja sig vid storstan.
Thomas Wassberg trivs betydligt bättre i Åsarna än i Stockholm, men han börjar vänja sig vid storstan. Foto: Eva-Karin Gyllenberg

Thomas Wassberg är en av Sveriges främsta skidåkare genom tiderna. På söndag fyller han 60 år.

Här berättar han varför han ändrade sig om bragdguldet – och vad sambon tycker om hans äventyr i ”Let’s dance”.

Är det något skidåkaren Thomas Wassberg tycker illa om är det tjat. För oj vad det har tjatats om de fantastiska 56:orna, hundradelen mot Juha Mieto och hans vägran att ta emot bragdguldet.

Vågar man ställa en fråga om den där hundradelen du spöade Mieto med i Lake Placid 1980?

Wassberg gör en grimas:

– Det där har det tjatats om alldeles för många gånger, säger han när vi träffas på ett hotell i centrala Stockholm inför födelsedagen.

Thomas Wassberg har tillbringat många nätter på hotell under den framgångsrika karriären, men då har det handlat om klassiska skidorter som Lahti, Falun, Davos, Holmenkollen och Seefeld. Nu är det något helt annat. För på hotellrummet hänger varken underställ eller träningsoverall och pjäxorna är utbytta mot lackskor.

Det höjdes nog på mer än ett ögonbryn i de svenska stugorna när det blev officiellt att Thomas Wassberg skulle vara med i ”Let’s dance” och han verkar rätt förvånad själv över att han lät sig övertalas. Förmodligen gjorde han det för att slippa tjatet. Kanske gjorde en viss Ingemar Stenmarks seger i programmet i fjol sitt till.

Hur som helst har Thomas tillbringat mer tid i huvudstaden än i Åsarna de senaste veckorna och vi kunde läsa i kvällspressen att sambon Ulli inte var särskilt glad åt Wassbergs dansande.

Stämmer det?

– Ah, säger han. Det var väl lite körigt i början när vi hade fem valpar hemma, men nu är de utplacerade så det är inte så farligt.

Wassberg är ingen man av stora ord. Det har han gemensamt med fjolårets danskung, Ingemar Stenmark, men visst har det hänt att han rutit till och visat missnöje.

Som när han vägrade ta emot Svenska Dagbladets bragdmedalj 1980 efter guldet i Lake Placid och fick nästan ännu större rubriker än när han bärgade hundradelsguldet. Det hette att Wassberg tackade nej för att Sven-Åke Lundbäck inte hade fått bragdguldet två år tidigare för sina dubbla VM-guld i Lahtis (stafetten och femmilen).

Var det så det gick till?

– Nej, det där har blivit förstorat. Jag tackade nej för att jag tyckte att det var fel att låta Borg och Stenmark dela på guldet 1978. De hade redan fått det en gång och det året var det fler idrottsmän än Sven-Åke som hade gjort bra prestationer. Jag tycker att någon av dem skulle ha fått guldet i stället.

Men Wassberg är inte sämre karl än att han kan ändra sig och efter 33 år bestämde han sig för att ta emot bragdmedaljen.

Vad fick dig att ändra dig?

– Johan Olsson. När Johan vann femmilen i VM 2013 förstod jag att han skulle få bragdguldet och då tyckte jag att det kunde vara läge att ta emot medaljen. Så att jag skulle få tyst på alla som tjatat, säger Wassberg och berättar att bragdguldet ligger ”i en glasskål där hemma”. Där hemma i Åsarna har han en imponerande prissamling med fyra OS-guld, tre VM-guld, ett antal andra internationella medaljer och en och annan prispokal.

Intervjun pågår medan Thomas Wassberg äter en stadig hotellfrukost. Senare ska han i väg och träna dansstegen tillsammans med Malin Watson och det kan vara en nog så tuff uppgift. Kanske inte som en femmil i VM, men det kräver sin man.

– Det går inte att jämföra med skidåkningen, säger Wassberg som vet vad han talar om efter alla pass i skidspåren. Det är där, i skidspåren, han känner sig hemma – både som åkare och som spårkörare. Thomas Wassberg var biträdande spårchef vid VM i Falun i fjol. Han har varit expertkommentator i radio och arbetat vid sidan av de aktiva efter den aktiva karriären.

Hur mycket skidor åker du numera?

– Jag åker två tre gånger i veckan, säger Wassberg och avslöjar att det är lite annat tempo än i Lake Placid. Där vann han på 41.57,63. Nu för tiden tar han en timme på sig att tillryggalägga samma sträcka.

– Det är egentligen alldeles för lång tid, men … tja, säger han.

Att Thomas Wassberg är vältränad är det inget snack om. Han håller sin matchvikt och danspartnern Malin Watson avslöjade inför tävlingen att hon kört stenhårt med Wassberg utan att hon sett en endaste svettdroppe på Wassbergs panna.

Thomas Wassberg

Gratuleras till: Fyller 60 år den 27 mars.

Yrke: Diversearbetare i skid- och skogsbranschen.

Aktuell: En av de elva deltagarna i årets ”Let’s dance”.

Bor: Åsarna i Jämtland.

Familj: Sambon Ulli och sonen Björn, 29. I familjen ingår även fyra fågelhundar.

Intressen: Fiske på sommaren och fågeljakt på hösten tillsammans med hundarna.

Äter: Mycket vilt och gärna fisk. Drar gärna upp abborrar hemma i sjön Hålen.

Dricker: ”Är nog en öldrickare om jag tänker efter.”

Så firas födelsedagen: ”Jag hade ett ganska stort kalas när jag fyllde 50. Jag vet inte om det blir så mycket firande den här gången.”