Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Thoresen tror på ny rysare i Frölundaborg

År 2005: Dimman ligger tät. Daniel Tjärnqvist jublar i den klassiska matchen mot Frölunda
År 2005: Dimman ligger tät. Daniel Tjärnqvist jublar i den klassiska matchen mot Frölunda Foto: Peter Widing TT

När dimman lättat stod Djurgården som segrare. I dag återvänder Patrick Thoresen till Frölundaborg för den tredje kvartsfinalen mellan Djurgården-Frölunda.

”Senast jag var där, år 2005, var jag inte Frölundafansens favorit”, säger Patrick Thoresen.

– De tyckte att jag hade kört på Lundqvist (Henrik), om det var i första eller andra semin minns jag inte, men jag minns hur arga de var. Du buade under matcherna och jag fick en del hatmejl och sms, fortsätter Thoresen.

Han tystnar en kort stund innan han fortsätter:

– Och så minns jag så klart när dimman började stiga på isen.

Den pågående kvartsfinalserien mellan Djurgården och Frölunda är het, men frågan är om inte semifinalmötet mellan de båda lagen lockoutsäsongen 2004–2005 var ännu hetare både på och utanför isen.

Hettan nådde sin kulmen i den fjärde semifinalen som avgjordes långfredagen 2005. Frölunda hade vunnit de tre första och Djurgården var tvingade att vinna.

Matcharenan då som nu var Frölundaborg. Det här var före ombyggnaden och nästan 9.000 trängdes på läktaren. Värmen gjorde att folk mådde dåligt, några svimmade till och med, och beslutet togs att öppna dörrarna. Problemet var att våren hade kommit till Göteborg och när den varma luften utifrån kom in i arenan bildades dimma över isen. Till slut var den flera decimeter hög.

– Det var en kul match och det ska bli riktigt roligt att komma tillbaka till Frölundaborg. Jag vet att arenan är ombyggd men den är ändå på många sätt fortfarande en gammal arena vilket innebär att akustiken nästan blir densamma som på Hovet. Det kommer att bli ett ordentligt tryck där.

Talar inte det för Frölunda?

– Det finns en charm i att spela på bortais och ha publiken emot sig. Det gör att man blir tajtare som lag. Det blir vi mot hela stan, säger han.

2005 vann Djurgården långfredagens match, efter bland annat storspel och mål av Thoresen, men på påskdagen i samma arena tog säsongen slut för stockholmarna.

Patrick Thoresen, som är den enda som var med 2005, räknar med en lika het match när lagen på söndag eftermiddag möts i årets tredje kvartsfinal (avgörs i bäst av sju matcher). Efter Djurgårdens 3–1-seger hemma på fredagskvällen står det 1–1 i matcher.

Foto: Roger Turesson

– Det kommer att bli tajta matcher hela vägen. Vi måste lyfta vårt power play från den andra kvarten, men samtidigt var det skönt att vi hittade en väg att vinna trots att vi inte spelade bra i pp, säger han.

Djurgårdens back Adam Ollas Mattsson gjorde på fredagen comeback, efter den skada han ådrog sig under JVM, när kvartsfinalen i J20-SM. Hans comeback i A-laget lär dock dröja någon dag till.

Frölundas lagkapten Joel Lundqvist tränade var på förhand osäker på spel, men är uppsatt som extraforward.

Matchen i tv

Frölunda–Djurgården

C More Live 16.00