Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-24 21:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/tiden-knapp-for-nytt-damallsvenskt-lag-i-goteborg-2021-deadline-pa-nyarsafton/

Sport

Tiden knapp för nytt damallsvenskt lag i Göteborg 2021 – deadline på nyårsafton

Göteborg FC:s och landslagets anfallsstjärnor Pauline Hammarlund och Stina Blackstenius.
Göteborg FC:s och landslagets anfallsstjärnor Pauline Hammarlund och Stina Blackstenius. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Inte mycket talar för ett damallsvenskt lag i Göteborg 2021.

Deadline för en annan klubb att ta över mästarlaget Göteborg FC:s plats är enligt Svenska fotbollförbundets regelverk på nyårsafton, 31 december.

Dessutom krävs årsmötesbeslut från båda föreningarna.

Det var i tisdags som nyheten chockade fotbolls-Sverige.

Göteborg FC, svenska mästare så sent som i november, lägger ner sin elitverksamhet och spelartruppen – innehållande nio svenska landslagsspelare – är fri att söka nya arbetsgivare.

På tisdagskvällen sade advokaten Carl Fhager dock till Göteborgs-Posten att det, trots allt, kan bli ett damallsvenskt lag i Göteborg 2021.

Fhager, vid advokatbyrån Maqs, har fått i uppdrag att hjälpa spelarna att hitta nya klubbar. Eller att få en annan klubb att ta över Göteborgs plats i högstaserien.

– Det är en sak vi tittar på nu. Om det går att lösa återstår att se, sade Fhager – men tiden för att hitta en ny kostym åt verksamheten är minst sagt knapp.

Enligt Pierre Blomqvist, tävlingskonsulent på Svenska fotbollförbundets tävlingsavdelning, är deadline för den typen av lösningar inför en kommande säsong på nyårsafton.

– Vi har något som heter överlåtelse av serieplats. Det finns ju vissa situationer med föreningsfusioner, föreningar som slås ihop eller att man lägger ner verksamhet. Där finns ett policydokument som säger att det i så fall måste ske senast den 31 december inför säsong, för att man ska kunna överlåta serieplatsen, säger Blomqvist till DN.

– Och när det gäller överlåtelse av serieplats ska det ju egentligen till årsmötesbeslut från de båda föreningarna att man vill slå sig samman.

Då känns det lite tajt?

– Inför den här säsongen skulle det vara så, ja. Men jag kan inte svara på hur fort de skulle kunna få till sådana extra årsmöten.

Christer Gustafsson, ordförande i förbundets tävlingskommitté, fyller i:

– Det är ju sådant som måste processas på föreningarnas årsmöten, det är inget man bara kan besluta om. Och så finns det vissa krav som måste vara uppfyllda för att det ska bli godkänt.

Ett annat scenario för att ”rädda” klubben är dock att en ny aktör, en annan fotbollsklubb eller ett företag, kliver in och nuvarande styrelse avgår, skriver TT. Om klubben behåller sitt namn och sin föreningsstruktur räknas det då inte som ett sammangående.

Göteborg FC hade vid halv fyra-tiden på onsdagen ännu inte inkommit med något formellt besked till Svenska fotbollförbundet att man avsäger sig sin damallsvenska plats.

Det datum som förbundet här har att förhålla sig till, för att ersätta ett lag i en serie inför en kommande fotbollssäsong, är 1 mars.

– Om en vakans uppstår efter 1 mars så tillsätts inte sådana vakanser om det inte finns särskilda skäl. Det är huvudregeln, säger Pierre Blomqvist.

Kastar Göteborg FC formellt in handduken före 1 mars går den allsvenska platsen till elitettantrean Morön.

– Nu har man ju gått ut i media, så jag kan inte tänka mig något annat än att det här kommer komma in vilken dag som helst, säger Christer Gustafsson.

Hur det skulle bli med mästarklubben Göteborgs Champions League-plats till säsongen 2021–22 är däremot ännu inte helt klart, men mycket talar för att svensk fotboll skulle tappa platsen.

Pierre Blomqvist igen:

– Nu blir det ett annat format på Champions League på damsidan, men om man ser till den Champions League-säsong som har varit så är Uefas (det europeiska fotbollsförbundets) bestämmelser att om ett lag som sportsligt har kvalificerat sig vägrar att delta går den platsen inte till ett lag inom samma nationsförbund.

Läs mer:

Svenska mästarna Göteborg FC lägger ner: ”Vi gör det för damfotbollens bästa”

Kan ändå bli ett damallsvenskt lag i Göteborg

Klubbarna i Göteborg inte redo att fylla mästarnas tomrum: ”Ett stort bakslag”

Jens Littorin: Drastiskt beslut med usel tajmning

Landslagsmålvakten: ”Otroligt besviken – kom som en chock”

Elitfotboll Dams sportchef: ”Tagen på sängen”

Ämnen i artikeln

Göteborg
Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt