Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-22 18:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/tidigare-allsvensk-spelare-frias-i-matchfixningsmal/

SPORT

Tidigare allsvensk spelare frias i matchfixningsmål

Den ex-allsvenske spelaren i Malmö tingsrätt.
Den ex-allsvenske spelaren i Malmö tingsrätt. Foto: Anders Hansson

Det blev friande dom för den 27-årige tidigare allsvenske toppspelare som stått åtalad för matchfixning. Malmö tingsrätt friar ytterligare en av de fyra åtalade helt medan två personer döms till villkorlig dom.

Samtliga inblandade hotas av långa idrottsliga avstängningar.

På måndagen kom tingsrättsdomen i det omtalade matchfixningsmålet i Malmö. Det blev friande dom mot den tidigare allsvenske toppspelaren, som varit målets huvudperson.

Däremot döms en 31-årig fotbollsspelare från lägre serier, som fälls för att ha mutat en målvakt i ett division 3-lag. Även målvakten döms för mutbrott och spelfuskbrott.

Den 27-årige stjärnspelaren, som under rättegången berättade om sitt spelmissbruk, stod åtalad för att ha fått ett lån på 300.000 kronor, som möjliggjorts av två av de andra åtalade. Som motprestationen anklagades 27-åringen för att avsiktligt ha tagit ett gult kort i en allsvensk match några dagar senare.

I samband med matchen öppnades 27 nya spelkonton, där två av de åtalade spelade på det gula kortet och vann runt 200.000 kronor.

– Det gula kortet var tack för hjälpen, hävdade kammaråklagare Staffan Edlund under rättegången, men tingsrätten anser inte att bevisen är tillräckliga.

”Tingsrättens slutsats är att omständigheterna med viss sannolikhet talar för att överenskommelse om lån träffats mot att fotbollsspelaren agerade på visst sätt i kommande match och att bettarna därmed skulle vinna pengar genom fusk. Med hänsyn till de tilltalades förklaringar och utredningen i målet kan tingsrätten dock inte dra en tillräckligt säker slutsats. Därför frias de åtalade”, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

När det gäller mutan av målvakten i sex fotbollsmatcher i division 3 konstaterar tingsrätten att det är fråga om ett upprepat mönster.

”Det finns sms som ger stöd för att det förekom matchfixning samt att de tilltalades förklaringar inte är trovärdiga”, skriver tingsrätten som dömer männen till villkorlig dom för mutbrott och spelfuskbrott. 31-åringen ska också betala tillbaka det som han tjänat på matchfixningen.

Samtliga spelare har nekat till brott. Rättegången avslutades i förtid sedan åklagarsidan hade återkallat en lång rad vittnen. Staffan Edlund yrkade i sin sluplädering på villkorlig dom och dagsböter för 27-åringen.

Eftersom det var första gången som den nya brottsrubriceringen spelfusk prövades är det troligt att domarna kommer att överklagas.

Trots domen hotas fotbollsspelarna av kännbara idrottsliga bestraffningar. Svenska fotbollförbundets jurist, Christine Stridsberg, har i sin anmälan till förbundets disciplinnämnd yrkat på att 27-åringen ska stängas av i fyra och ett halvt år. Hon vill se de två futsalspelarna avstängda i fem respektive sex år, samt den 31-årige fotbollsspelaren i minst sex år.

– Det är en fråga om en sammanvägd bedömning av respektive spelares inblandning, där vi för var och en beaktat bland annat graden av delaktighet i förseelserna, serienivåer, hur stora belopp det varit fråga om etcetera. För samtliga fyra gäller även att vår uppfattning är att händelserna medfört stor skada för svensk fotbolls integritet, skriver Stridsberg i ett mejl till DN och tillägger att idrottens beviskrav är lägre jämfört med det allmänna rättsväsendets.

Hon betonar att det handlar om yrkanden och att man efter att ha studerat domen kommer att överväga eventuella korrigeringar.

Spelarna har varit interimistiskt avstängda sedan i februari och därmed inte kunnat delta i någon idrott. Eftersom avstängningen gäller internationellt har 27-åringen under våren inte kunnat spela för sin utländska proffsklubb. Fallen överklagades utan framgång till Riksidrottsnämnden.

Även Disciplinnämnden väntas nu studera tingsrättsdomen och eventuellt be parterna om ytterligare uppgifter innan man kommer med sin slutliga dom.

Den maximala idrottsliga bestraffningen för brott mot matchfixningsreglementet är tio års avstängning. De två huvudmännen i det så kallade Kristiandstadsfallet stängdes av i tio år. I det så kallade AIK-fallet stängdes den tidigare AIK-spelaren Dickson Etuhu och hans kompanjon av i fem år.

Läs mer: Stjärnspelarens advokat: ”Redan lidit skada”

Läs mer:

Matchfixningsrättegången i Malmö: ”Svårt för idrottaren att försvara sig”

Jens Littorin: Hög tid att hantera idrottarnas spelproblematik

Ämnen i artikeln

Fotboll
Skåne
Malmö
Matchfixning

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt