Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 21:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/tidigare-kritikern-caster-semenya-har-lart-oss-valdigt-mycket/

Sport

Tidigare kritikern: ”Caster Semenya har lärt oss väldigt mycket”

Caster Semenya efter sin seger i Diamond League i Doha i maj. I VM stoppar friidrottens nya könsregler henne från att tävla. Foto: Kamran Jebreili/AP

När de möttes på löparbanan tyckte inte australiensiska Madeleine Pape att motståndaren Caster Semenya borde få tävla mot kvinnor. 

Hon ändrade sig.

Nu vänder hon sig emot de nya könsregler som stoppar Semenya från att tävla på 800 meter i VM i Doha.

Madeleine Pape kom näst sist i sitt heat på 800 meter på VM i Berlin 2009, där hon sprang bredvid bland andra Caster Semenya. Pape satt på läktaren och såg finalen, där 18-åriga Semenya var överlägsen. 

Madeleine Pape var arg över sin egen insats, men också över sydafrikanskan. 

Tre timmar före finalen hade Internationella friidrottsförbundet (IAAF) talat om att de hade bett Semenya genomgå en könsutredning. 

– Det var första gången som jag på riktigt stötte på idén om intersexvariationer, säger Madeleine Pape.

– Jag minns att jag kände då att ja, jag är villig att säga att Semenya har en orättvis fördel och jag är villig att säga att hon inte borde tävla mot kvinnor. Men jag vet att för det första så var det en bekväm ursäkt eftersom jag inte gjorde så bra ifrån mig på det mästerskapet, det var en välkommen distraktion. Jag visste inte heller någonting om ämnets komplexitet, säger hon.

När hon slutade med löpningen började hon studera i USA, och råkade ta en kurs som ledde till att hon ändrade åsikt. Nu har hon precis avslutat en avhandling vid amerikanska Wisconsin-Madison-universitetet, där hon har undersökt hur friidrottens regler förhåller sig till kön och genus. 

Efter Semenyas guld 2009 har en lång process lett fram till att Idrottens skiljedomstol (Cas) gett IAAF klartecken för regler som stoppar personer med vad som kallas DSD, differences in sex development, från att tävla i damklassen i medeldistanslöpning såvida de inte medicinskt sänker sin testosteronproduktion.

De som omfattas av reglerna har den vanligtvis manliga kromosomuppsättningen XY, istället för den kvinnliga XX, men har av olika medfödda anledningar inte utvecklats som vanliga män trots sin Y-kromosom. 

Caster Semenya har överklagat reglerna till Schweiz högsta domstol. 

Madeleine Pape vittnade till stöd för Semenya i Cas. Hon har intervjuat många personer inom friidrotten, från idrottare till forskare som var med och utvecklade IAAF:s regler.

– IAAF har ofta avrått idrottare och tränare från att söka efter en alternativ syn på saken. Det görs ofta inte uttalat, de skulle inte säga att de gör det, men vi kan se mönster i informationen som de väljer att dela med sig av, säger hon.

IAAF har försvarat policyn genom att säga att ”biologi måste gå före identitet”. Men som DSD-tillstånden visar så är inte biologiskt kön enkelt för alla individer.

– De här individerna är ändå kvinnor, och det betyder att de har någonting som gör att de skiljer sig från normala män. Det beror på vilket tillstånd de har, man kan till exempel vara olika känslig för testosteronet, har Angelica Hirschberg, professor på Karolinska institutet som jobbar med regelverket åt IAAF, tidigare sagt till DN.

Så handlar reglerna om biologi – kön – eller identitet – genus?

– Vi vet till exempel att en läkare skulle definiera och behandla de här kvinnorna som kvinnor, inte män, säger Madeleine Pape.

IAAF menar att reglerna måste finnas för att försvara damidrotten.

– Jag kommer absolut inte att föreslå att man ska avskaffa damidrotten. Men jag tror inte att det är nödvändigt att utesluta kvinnor för biologiska egenskaper som är en del av mångfalden i den kvinnliga kategorin, säger Madeleine Pape.

Hon säger att hon har blivit positivt överraskad av en större kunskap och ett bredare spektrum av olika åsikter i frågan bland dagens idrottare.

– Över tid har Caster Semenya ofriviligt lärt oss väldigt mycket genom sina erfarenheter.

Läs mer: Utan Caster Semenya är Ajee Wilson favorit