Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-25 23:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/tidigare-lopartalang-stammer-skandaltranare/

SPORT

Tidigare löpartalang stämmer skandaltränare

Mary Cain. Arkivbild
Mary Cain. Arkivbild Foto: Charlie Neibergall/AP

Nya anklagelser pressar den skandalomsusade friidrottstränaren Alberto Salazar.

Nu stäms 63-åringen, tillsammans med företaget Nike, av medeldistanslöparen Mary Cain på 175 miljoner kronor.

TT Text

Enligt stämningsansökan ska den 25-åriga amerikanskan, som tränades av Salazar i det numera stängda träningsprojektet Nike Oregon, under flera år ha blivit känslomässigt kränkt av tränaren. Det uppger bland annat The Oregonian.

Cain har i en tidigare intervju med New York Times sagt att Salazar försökt få henne att nå en ohälsosam vikt, vilket ledde till att den tidigare juniorvärldsmästaren fick självmordstankar. Nike ska enligt Cain ha varit medvetet om missförhållandena – men inte gjort något åt saken.

Därför stämmer Mary Cain nu Salazar samt Nike på 20 miljoner dollar, motsvarande ungefär 175 miljoner kronor.

Nike vill inte kommentera rättsprocessen.

”Nike arbetar för att ha en positiv inverkan på sportens framtid för kvinnor och flickor och vi gör mer på det här planet än någonsin tidigare”, säger företaget i ett uttalande.

Alberto Salazar.
Alberto Salazar. Foto: TT

Alberto Salazar har varit avstängd för dopning sedan 2019 då det, mitt under friidrotts-VM i Doha, framkom att tränaren försett aktiva med testosteron samt manipulerat dopningsprov. I september förlorade Salazar, som hela tiden nekat till brott, sin överklagan till Idrottens skiljedomstol Cas och är därmed fortsatt avstängd till 2023.

Brittiske långdistanslöparen Mo Farah är en av flera stjärnor som tidigare tränats av Salazar. Den fyrfaldige OS-guldmedaljören har dock inte anklagats för dopning, och har sagt att han hade avlutat samarbetet tidigare om han hade känt till vad som pågick.

63-årige Salazar är sedan i somras dessutom avstängd på livstid från att arbeta som tränare i USA.

Ämnen i artikeln

Friidrott

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt