Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-29 01:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/tidigare-nba-bossen-david-stern-dod/

Sport

Tidigare NBA-bossen David Stern död

Bild 1 av 2 David Stern med LeBron James, 2008.
Foto: Timothy A. Clary/AFP
Bild 2 av 2 David Stern med Michael Jordan, 1996.
Foto: Brian Bahr/AFP

David Stern, som chefade över den amerikanska basketligan NBA i 30 år, har avlidit, 77 år gammal, uppger NBA i ett uttalande.

TT Text

”Tack vare David är NBA ett verkligt globalt varumärke – vilket gör honom inte bara till en av de största idrottskommissionärerna genom tiderna, utan också till en av de mest inflytelserika företagsledarna i sin generation”, säger den nuvarande NBA-kommissionären Adam Silver i uttalandet.

Med 30 år på posten – mellan 1984 och 2014 – är Stern den NBA-kommissionär som har suttit längst. Han dog i sviterna av en hjärnblödning som han drabbades av i mitten av december.

Under Stern utvecklades NBA till en liga som följs världen över och som varje år omsätter flera miljarder dollar.

”Han var en innovatör som hjälpte vår sport att växa till en global företeelse och hans påverkan kommer aldrig att glömmas”, skriver den tidigare Chicago-spelaren Scottie Pippen på Twitter.

”Att få skaka din hand den 26 juni 2003 var en dröm som gick i uppfyllelse,” twittrar förre Miami-guarden Dwyane Wade. Och Earvin ”Magic” Johnson säger att Stern skapade historia.

”När jag 1991 meddelade att jag hade hiv så trodde folk att de kunde bli smittade av att skaka hand med mig. När David lät mig att spela i All star-matchen i Orlando 1992 och sedan i 'Dream team' i OS kunde vi förändra världen”, skriver basketlegendaren på Twitter.