Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 13:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/tilde-johansson-om-skadan-sag-nog-varre-ut-an-det-var/

Sport

Tilde Johansson om skadan: Såg nog värre ut än det var

Ett långt kvalhopp krävs men Tilde Johansson drömmer om VM-final. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

DOHA. Under några ovissa timmar såg äventyret ut att vara i fara. Nu är Sveriges yngsta VM-deltagare redo att utmana världens bästa längdhoppare.

– Det känns coolt att vara här, säger 18-åriga Tilde Johansson.

Liggandes bredvid längdhoppsgropen på Stockholms stadion fruktade både Tilde Johansson och åskådarna att VM-resan skulle få ställas in. Redan i andra hoppet i hennes första Finnkamp på seniornivå fick hon en känning i baksidan av låret och så förvandlades allt det roliga till ovisshet.

Men efter snabb vård på innerplanen tog det inte lång tid innan hoppet om att kunna åka till Doha återvände.

– Det såg nog värre ut än det var. Jag pratade med min sjukgymnast och förstod redan efter några timmar att jag skulle kunna åka till VM, säger hon.

Tilde Johansson fick en känning i baksidan av låret under Finnkampen, men VM var inte i fara. Foto: Henrik Montgomery/TT

Nu sitter 18-åringen från Falkenberg i en fåtölj på den svenska truppens hotell beredd att visa att hon är en av landets mest lovande friidrottare. I somras tog hon två medaljer vid U18-EM i Borås, men guldet kom på 100 meter häck medan det ”bara” blev silver i längdhopp, som tjejen som även är duktig i mångkamp betraktar som sin huvudgren för tillfället.

15 år gammal hoppade hon 6,50 vid Världsungdomsspelen i Göteborg, ett sensationellt resultat, som skapade stora förväntningar. Det dröjde till i somras innan hon först tangerade Erica Johansson svenska juniorrekord och sedan slog det med en centimeter genom att hoppa 6,73. Därmed var resan till Doha klar.

Hon körde rehabträning i tre veckor innan hon kunde sätta i gång och hoppa längd igen. Det har inte varit någon optimal uppladdning inför VM och Johansson, som inte fick hoppningen att stämma före Finnkampen, vet att hon har en svår uppgift framför sig i lördagskvällens kvaltävling.

– Det kommer att bli tufft, men mitt mål är fortfarande att ta mig till final, säger hon och tror att det kommer att krävas cirka 6,50 för att klara det.

Tilde Johansson är duktig i mångkamp men längdhopp är huvudgren just nu. På lördagskvällen kvalhoppar hon i Doha. Foto: Peter Claesson

Sveriges yngsta är även startfältets yngsta. Skulle det inte gå vägen vet Tilde Johansson att det kommer nya tävlingar. Tjejen, som 14 år gammal gjorde 49 mål för Skrea IF i division 4 avslutade en lika lovande fotbollskarriär, tror på en lång framtid inom friidrotten.

Att bli kallad supertalang tycker hon både är kul och lite pressande.

– Det är klart att det är kul att höra att folk tror att man kan bli bra, men samtidigt känner man lite att nu måste jag leva upp till det. Äh, det får bli som det blir, säger hon.

Läs mer: 18-åring raderar rekord i Carolina Klüfts fotspår