Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-20 07:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/tillbaka-efter-70-ar-det-ligger-bakom-rattviks-osannolika-resa/

Sport

Tillbaka efter 70 år – det ligger bakom Rättviks osannolika resa

Jesper Nywertz är en av spelarna som varit med under Rättviks succésäsong i bandyallsvenskan.
Jesper Nywertz är en av spelarna som varit med under Rättviks succésäsong i bandyallsvenskan. Foto: Tobias Sterner/Bildbyrån STR

Spelbolagsmiljoner och en ny bandyhall, men ett lag som höll till i landets tredje högsta serie.

Nu, tre år senare, har IFK Rättvik nått högsta nivån i bandy-Sverige för första gången på 70 år.

– Det kommer att bli så häftigt, säger klubbens sportchef Dan Hjelm om avancemanget till elitserien.

Mellan 1948 och 1951 gjorde IFK Rättvik tre raka säsonger i högsta serien i bandy.

Sedan dess har klubben från orten med knappt 5.000 invånare inte nått samma höjder igen. Fram tills i år.

För nästa säsong är klubben tillbaka i högsta serien.

I den andra av två rafflande kvalmatcher mot Gripen säkrade klubben från Dalarna förra helgen avancemanget till elitserien på tilläggstid.

– Det är klart att man blir glad och lycklig, säger klubbens mångårige sportchef Dan Hjelm till DN.

Hjelm, som själv har en lång spelarkarriär bakom sig, hade det inte helt lätt att hantera känslorna när det väl skulle avgöras.

– Man blir helt maktlös och det är ingen rolig känsla. Sen gör de 3–2 i 90:e minuten, då är det över. Men då gör vi mål efter någon minut, vilket gör att vi går upp. Men det är skitjobbigt. Just det här att inte kunna påverka är ju skillnaden mot att spela, det är något helt annat.

Dessutom hade han sina söner Jesper och Viktor i laget.

– Det är ju extra häftigt att ha med sina barn i det här. Det är ju en extra krydda. Det är häftigt, en kul upplevelse.

Dock hade han inga större problem med att smälta avancemanget.

– Någonstans är jag ganska samlad ändå. Jag vet vilken lång resa vi är ute på och det här är ju en del av det, att gå upp. Men jag ser också att det kommer att bli så häftigt att jag ser bara framåt.

Hur har stödet på stan varit sedan avancemanget blev klart?

– Ha ha, stan var väl att ta i. På byn, eller samhället, ser man vid varje affär rubrikerna om elitserien. Det är stort för oss och många har hört av sig och vill vara med i framtiden och stötta oss. Det är ett stöd som är jättestarkt.

För att titta hur resan till elitserien sett ut måste vi gå några år tillbaka i tiden.

Säsongen 2017/2018 spelade IFK Rättvik i serien under allsvenskan, division 1.

– Då sade jag som sportsligt ansvarig att ”det här går inte, vi måste hitta något vi står för”. Då åkte jag ut i Sverige för att scouta och hitta 17-, 18- och 19-åringar. Vi ville hitta spelare vi kan ha över lång tid. För vi hade en inomhusarena, vi hade bra grejer runt idrotten här, men vi hade inte laget, säger Hjelm.

Våren 2018 gick klubben upp i allsvenskan. Efter tre säsonger i näst högsta serien är den nu klar för elitserien. En resa den inte räknat med skulle gå så fort.

– Det är egentligen det anmärkningsvärda och jag trodde inte vi var färdiga för elitserien egentligen. Vi var ju inte heller skitbra i allsvenskan för två år sedan och kom sexa eller sjua, men vi har tagit små kliv under resans väg.

När andra lag värvat etablerade elitspelare har Rättvik fått bygga ett lag över tid med spelare i åldrarna 18 till 21.

– Får man spela ihop ett lag över några år blir det ju bra energi och det är det vi gjort här. Då är det naturligt att vi blivit bra. Många andra klubbar köper ju exempelvis färdiga spelare, men de möjligheterna har inte vi.

En annan framgångsfaktor är bandyhallen i Rättvik. Den stod klar 2010 och byggs nu ut med gym, nya omklädningsrum och en sporthall.

– Där finns en grund för att lyckas, säger Hjelm.

En av de som ligger bakom de goda förutsättningarna är Conny Gesar. Mannen som var med och startade spelbolaget Expekt som senare såldes för över en miljard kronor. Han är känd som en bandyfantast och har varit drivande i arenabygget där han gått in med mångmiljonbelopp.

– Det är ju inget jag hade kunnat göra själv, säger Hjelm och fortsätter:

– Jag är ju bara en liten del när jag jobbar med den sportsliga delen, för jag är inte själv bakom det här. Men det vi har gjort är att vi har trott på en idé. Visst, man har kört i diket ibland men då har man fått räta upp det.

Nu vill Dan Hjelm, tillsammans med huvudtränaren Peter Törnberg, etablera laget i högsta serien på allvar. För de kommer inte bara att spela i elitserien och vara nöjda med att ha tagit sig dit.

– Om vi tänker på att det var lite lättare att gå upp i år när inga lag kvalar uppifrån… Med det har vi en ganska stor uppgift att bygga ett lag och en ekonomi för det här. Målsättningen för oss blir att etablera oss i serien över tid, säger Hjelm och fortsätter:

– Jag är medveten om att det är ett stort mål men jag ser inte att vi kan sikta på något annat. Med den arena och organisation vi har tror jag att det är möjligt.

Vilka som är näst på tur att lyfta? Det menar Hjelm är klubbens damlag.

– Damerna i allsvenskan kan nog gå upp i elitserien om några år och även det är en så viktig del. Flick- och damlagen är minst lika viktiga.

Läs mer:

Efter 90 år – AIK spelar SM-final i bandy igen

Sandviken hårt drabbat av corona: ”Bara fyra spelare som inte är positiva”

Damfinalen spelas lördag – herrfinalen på påskafton

Ämnen i artikeln

Bandy

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt