Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-12 23:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/tillie-the-terrible-swede-hur-sveriges-forsta-kvinnliga-idrottsstjarna-glomdes-bort/

Tillie Anderson i Cleveland i februari 1897, på sin tävlingscykel och iklädd tävlingsdräkt, med en svensk flagga runt midjan för att markera vilket land hon representerade.
SPORT

Tillie the Terrible Swede – hur Sveriges första kvinnliga idrottsstjärna glömdes bort

Deras resultat erkändes aldrig officiellt, men de sågs av tiotusentals, orsakade kravaller och moralpanik.

En av dem bar stolt titeln som världsmästare på cykel under resten av sitt liv, trots att världen glömde bort henne: den svenska proffscyklisten Tillie ”The Terrible Swede” Anderson.

Först nu, 120 år senare, börjar damidrottens första, blomstrande era uppmärksammas igen.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 6 Tillie Anderson är i ledningen på en av få foton som finns av en pågående tävling. Vanligtvis byggdes banan upp inomhus, men här är ett lopp under bar himmel i Sandusky, Ohio 1897.
Foto: Privat/Alice Roepkes samling
Bild 2 av 6 Tillie Anderson med sina medaljer som talade om att hon var världsmästare fastnålade på tävlingströjan.
Foto: Privat/Alice Roepkes samling
Bild 3 av 6 Damcyklisterna på 1890-talet var sponsrade enligt modern modell, och det fanns ofta annonser där de var ansiktet utåt för olika produkter. Tillie Andersons trognaste sponsor var cykelmärket Thistle.
Foto: Privat/Alice Roepkes samling
Bild 4 av 6 Det finns ingen tvekan om vad Tillie Anderson ville att hennes eftermäle skulle vara. En stiliserad cyklist och orden ”world champion cyclist” pryder hennes gravsten.
Foto: Privat/Alice Roepkes samling
Bild 5 av 6 I Dagens Nyheter den 23 december 1898 annonserades att Tillie Anderson var på väg till Sverige och Europa på turné. Det blev dock aldrig av. Enligt mötesprotokoll från dåvarande cykelförbundet som Cykelhistoriska föreningen har hittat, krävde Tillie för mycket betalt.
Foto: Faksimil Dagens Nyheter
Bild 6 av 6 Åkarna står uppställda för starten på en tävling i Cleveland 1897, inför fullsatta läktare.
Foto: Privat/Alice Roepkes samling