Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Tina Thörner 50 år: Växla ned finns inte på kartan

Det ryktas om att Tina Thörner ska göra comeback som kartläsare: ”Ingenting är klart. Vi håller på och förhandlar”, säger hon.
Det ryktas om att Tina Thörner ska göra comeback som kartläsare: ”Ingenting är klart. Vi håller på och förhandlar”, säger hon.

Det lär inte räcka med en kopp kaffe när rallydrottningen Tina Thörner kommer hem till Säffle i veckan för att fira sin 50-årsdag. För nu ska det firas – med hela tjocka släkten.

Tina Thörner lämnar ingen oberörd och det svårt att inte smittas av hennes enorma entusiasm när vi får en pratstund med den förra rallydrottningen på telefon inför den förestående födelsedagen på onsdag.

Tina är på väg – ständigt. När vi talas vid sitter hon i en bil på väg till flygplatsen i Zürich för att resa till Danmark och hon ska hinna med en tripp till Polen innan det bär av hem till Säffle.

Sedan 2005 har Tina Zürich som bas. Hon bor i ett femfamiljshus där de fyra grannarna kommer från Schweiz, Tyskland, USA och Italien och det passar henne perfekt.

– Det har underlättat mitt liv att bo här i Schweiz. Jag har ungefär 300 resdagar per år och har räknat ut att jag tillbringar ungefär tre veckor i varje land. Jag jobbar med 15–16 olika nationaliteter, med olika religioner och kulturer.

Tina säger att många nog beskriver henne som en orolig själ, men hon ser sig som en världsmedborgare.

– De e inge’ kônstit me de, säger Tina på sin karakteristiska värmländska.

Många gånger har Tina Thörner fått frågan om det är för skatternas skull hon har flyttat till Schweiz, men det förnekar hon konsekvent. Skälen är rent praktiska, säger hon.

– Det är perfekt för mig att bo mitt i Europa. Med två flyg kan jag ta mig vart jag vill i världen.

Var känner du dig hemma?

– Jag säger som i sången; ”Wherever I lay my hat is my home”.

Nu är hatt knappast ett plagg man förknippar med Tina Thörner, snarare hjälm och det ryktas om en comeback som kartläsare på elitnivå.

– Ingenting är klart. Vi håller på och förhandlar, säger hon.

Vad är du mest stolt över i din karriär?

– När jag bestämde mig för att ha Nasser (Saleh Al-Attiyha) som chaufför och vara med om att ändra kvinnosynen i Mellanöstern. Tänk, att som kvinna få vara med och vinna världscupen tillsammans med en muslimsk man. Det är det ingen i historien som har gjort.

Att Tina Thörner har en stor kärlek till motorsporten går inte att ta miste på och det var kärleken (i form av Lars-Erik Torph) som förde henne dit när hon var 17 år. Men lyckan varade bara några år. Lars-Erik omkom i samband med Monte Carlos rally 1989 sedan en förare tappat kontrollen över sin bil och körde över Lars-Erik och ytterligare en person i publiken.

Tina var hemma i Sverige för att avsluta sina ekonomistudier, men förstod vad som hänt när hon lyssnade på radion.

–  De sa att två svenska åskådare hade omkommit och jag tänkte att det var väl inte många svenskar som var där för att titta.

Det tog ett år för Tina att komma över det som hänt, men hon hade inga funderingar på att lägga av med motorsport. Tvärtom ville hon genomföra sin och Lars-Eriks dröm.

Med åren har Tina Thörner skaffat sig rubriker efter alla framgångar som kartläsare, men även för andra insatser.

För några år sedan (2011) var hon en av deltagarna i TV 4:s tittarsuccé ”Let’s dance” och ingen var mer chockad eller förvånad över att det gick så bra för Tina än just Tina. Hon hade tackat nej till att medverka två gånger, men tredje gången hon fick frågan svarade hon ja – med viss bävan.

– Tony Rickardsson sa att det var det roligaste han hade gjort och grisbonden Karl Petter, (deltagare 2008) som bor granne med min syrra sa att ”det här måste du göra, Tina”.

I par med Tobias Karlsson kom duon trea – mot alla odds , enligt Tina.

– Jag läste en insidare i Expressen där någon skrivit något i stil med ”hur sjutton kan dom låta Tina Thörner vara med i ’Let’s Dance’? Hon har ju två vänsterfötter.”

Vad tänkte du då?

– Nä nu jädrar. Vad tror dom?

Vad har ”Let’s Dance” gett dig?

– Att det finns en värld utanför motorsporten och tack vare dansen fick jag en kvinnlighet jag inte visste att jag saknade. Numera känner jag mig trygg i högklackat. Det trodde jag aldrig att jag skulle få uppleva.

Fakta. Tina Thörner

Gratuleras till: Fyller 50 år den 24 februari.

Yrke med ett ord: Entreprenör. På hemsidan beskriver hon sig med orden: föreläsare, coach, motivatör, inspiratör, projektledare, stress- och friskvårdsterapeut samt kartläsare.

Språk: Föreläser på värmländska, tyska, engelska och klarar spanska och franska till husbehov.

Familj: Mamma Gunilla, många syskon och ännu flera syskonbarn.

Bor: Lägenhet i ett femfamiljshus i Zürich.

Intressen: Sport och natur. Simmar, vandrar, rider, åker skidor och spelar golf.

Äter mest: Husmanskost och raw food.

Äter allra helst: Mamma Gunillas älgfilé.

Dricker: Vatten.

Firar: Hemma i Säffle med hela tjocka släkten i flera dagar.