Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Tinne Vilhelmson Silfvén laddar för sitt sjunde OS

På fredagen är det världscupfinal för dressyrryttaren Tinne Vilhelmson Silfvén och hästen Don Auriello.
På fredagen är det världscupfinal för dressyrryttaren Tinne Vilhelmson Silfvén och hästen Don Auriello. Foto: Tommy Holl

Vägen till Tinne Vilhelmson Silfvéns sjunde raka OS går via Göteborg.

Svenska dressyrettan är en av tre svenska ryttare i världscupfinalen i dressyr som avgörs under påskhelgen.

– Målet är alltid att få till den där perfekta ritten i helt rätt ögonblick, säger Tinne Vilhelmson Silfvén.

I världscupfinalen rider Tinne Vilhelmson Silfvén sin bästa häst Don Auriello, som kallas för Anton. Anton är också den häst som Tinne kommer att rida i sommarens OS i Rio.

– Det var ett tag sedan Anton tävlade inomhus så det ska bli spännande att se hur han reagerar när han kommer in i Scandinavium, säger Tinne.

– Men det känns som han är på hugget så det ska bli riktigt kul att få visa upp honom hemma i Sverige.

Skälet till att Tinne och Anton inte har tävlat inomhus på länge är att de är vanlig ordning flytt de kalla vintermånaderna i Sverige för att i stället träna och tävla Florida. Den här gången stannade de i två och en halv månad.

– Vi kom hem för två veckor sedan och tiden i Florida var perfekt. Jag tävlade ganska mycket där borta och kunde följa den plan som jag hade gjort upp på förhand. När hästar är inblandade är det långt ifrån alltid säkert eftersom oförutsedda saker ständigt händer, säger Tinne Vilhelmson Silfvén.

– Som ryttare är du därför van vid att alltid ha en plan A, plan B och en plan C men den här gången kunde jag följa den ursprungliga planen och det kändes riktigt bra.

Under månaderna i Florida har 48-åriga Tinne regelbundet fått hjälp av sin tränare Louise Nathhorst, som för övrigt är den enda svenska ryttare som har vunnit en världscupfinal. För 18 år sedan red Louise Nathorst hem finalsegern i världscupen i dressyr i Göteborg.

– Det har varit jätteskönt för mig att Lussan regelbundet har kunnat komma dit. Hennes hjälp betyder mycket, säger Tinne som har tränat för Louise Nathhorst sedan 2009.

– Om hon har tyckt att det har varit lika skönt låter jag vara osagt. Den stackaren har rest som en jojo mellan Sverige och USA under de här månaderna, fortsätter Tinne med ett skratt.

I årets världscupfinal i dressyr, som avgörs i Scandinavium där första finalomgången rids på fredagen och den andra och avgörande omgången på söndagen, får Tinne Vilhelmson Silfvén sällskap av ytterligare två svenska ryttare.

Med i finalfältet finns också Patrick Kittel som i finalen rider på rutinerade Scandic och Emilie Nyreröd på hästen Miata.

– Redan förra året var det tydligt att bredden på toppen inom svensk dressyr hade ökat rejält. Det stimulerar oss alla. Återväxten, både i form av unga ryttare och av unga hästar, är bättre än på många år, säger Tinne.

Inte minst viktigt är det ett år som detta när OS avgörs.

Tinne Vilhelmson Silfvén är given i det svenska OS-laget, även om laget formellt inte tas ut förrän under sommaren.

Det innebär att Tinne i Rio kommer att göra sin sjunde raka OS-start. Som bäst har det blivit två fjärdeplatser i lag.

– Min egen motivation är på topp. Att rida mästerskap blir aldrig en vardag utan är alltid lika stimulerande och utmanande, säger Tinne bestämt.

För att hennes OS-partner Antons motivation också ska vara på topp när OS i Rio avgörs kommer valacken efter påskhelgens världscupfinal i Göteborg att få några veckor ledigt.

– Efter det kör vi sedan i gång med en träningsperiod men jag kommer inte att tävla honom speciellt mycket under våren utan där backar jag lite. Den enda tävlingen som vi har bestämt att han ska gå är i Rotterdam under midsommarhelgen. Om det blir någon mer beror lite på hur han känns där, säger Tinne Vilhelmson Silfvén.

– I och med att han hade en bra tävlingsperiod i Florida fram till finalen är bra träning viktigare än många tävlingar för att han ska vara sitt bästa jag under OS.

Fakta. Tinne Vilhelmson Silfvén

Född: 13 juli 1967.

Familj: Maken Jan och sonen Lucas.

Bostadsort: Lövsta stuteri utanför Upplands Väsby.

Yrke: Dressyrryttare.

Bästa hästen: Don Auriello, som kallas för Anton.

Aktuell: En av tre svenska ryttare i världscupfinalen i dressyr som avgörs i Scandinavium under påskhelgen.