Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Titelförsvarande del Potro: Jag är i bättre form i år

Båda har vunnit Stockholm Open och båda älskar att vara tillbaka i Kungliga hallen. Segern 2013 var Grigor Dimitrovs första titel. För Juan Martin del Potro var fjolårssegern den första efter år av skador.

– Jag är i bättre form än i fjol, säger den 29-årige argentinaren.

De är resande i tennis, mångmiljonärer och stjärnor på nivån strax under Rafael Nadal och Roger Federer. I Shanghai i förra veckan förlorade Dimitrov till Nadal i kvartsfinalen efter en hård tresetare.

del Potro fick ge sig i semifinalen i samma turnering mot den blivande vinnaren Roger Federer efter tre set.

När de nu kliver in på centercourten i Kungliga hallen är det som storfavoriter. Hittills i år har de mötts tre gånger, med Dimitrov som segrare i de två senaste på hardcourt, medan Del Potro vann på gruset i Rom i somras.

I fjolårets Stockholm Open besegrade Del Potro Dimitrov i semifinalen, men i år kan de inte mötas förrän i finalen.

– Om vi möts i finalen har jag chans att slå honom, men först måste vi vinna några andra matcher. Det gäller att vara lugn och ha tålamod och det är viktigt att jag spelar bra, säger Juan Martin del Potro och tillägger:

– Det är så skönt att vara tillbaka som titelförsvarare. Jag gillar att spela den här turneringen.

Samma känsla har Grigor Dimitrov. Den 26-årige bulgaren, som är åtta på världsrankningen, räknar Stockholm som hemmaplan. Under ett år tränade han med tennisakademien Good to great.

– Det är härligt när man kommer till en turnering och känner sig trygg, man vet att man har spelat bra här tidigare och jag känner igen mig och försöker njuta av staden så mycket som jag kan.

2017 har varit Dimitrovs bästa år. Han har vunnit tre turneringar, varav segern i Cincinnati i somras är hans största titel hittills.

– Det var ingenting jag väntade mig. Jag kom från några dåliga turneringar, men för varje match blev jag bättre och bättre. Eter finalen var det en fantastisk känsla, säger Dimitrov.

Juan Martin del Potro har inte vunnit någon titel det här året, han började säsongen sent men har blivit bättre och bättre. Nu ligger han 18 på världsrankningen. Själv tycker han att han är en bättre spelare i dag än när han vann US Open 2009.

– Jag spelar smartare, jag har förbättrat mina slajsar och min volley. Jag slår hårdare med min tvåhandsbackhand, vilket är viktigt när man spelar på det här underlaget, säger del Potro som inte heller känner av någon skada i sin handled.

Det manliga tennisåret avslutas med Mastersslutspelet i London i mitten av november. Här möts de åtta spelare som spelat ihop mest poäng under året.

Just nu ligger Dimitrov sexa på ”Londonlistan” och det mesta talar för att bulgaren får spela Masters för första gången i karriären.

– Det är viktigt, det kommer att vara som en belöning för en bra säsong, säger Dimitrov och tillägger:

– Att vinna här kommer att hjälpa mig.

del Potro ligger 18:e på ”Londonlistan” och räknar inte med att ta sig dit.

– I ärlighetens namn så är jag inte riktigt nära att kvalificera mig, men det är förstås en dröm att få vara med i den turneringen. Jag har inte varit med där på sex år tror jag. Jag måste spela riktigt bra om jag ska komma nära.

Och riktigt bra räknar han med att spela i Stockholm.

– Jag är i bättre form i år än i fjol. Nu är det dags att spela, säger Juan Martin del Potro och ler lite underfundigt.

Fakta.Juan Martin del Potro

Ålder: 29 år.
Land: Argentina.
Meriter: 19 turneringssegrar – en grand slam.
Stockholm Open: Segrare 2016.
Prispengar: 170 miljoner kronor.

Fakta.Grigor ­Dimitrov

Ålder: 26 år.
Land: Bulgarien.
Meriter: 7 turneringssegrar.
Stockholm Open: Segrare 2013.
Prispengar: 96 miljoner kronor.