Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-22 07:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/tjeckien-drar-sig-ur-handbolls-vm/

Sport

Sveriges premiärmotståndare drar sig ur handbolls-VM

Sverige kan tvingas möta Nordmakedonien i stället för Tjeckien i premiärmatchen av handbolls-VM.
Sverige kan tvingas möta Nordmakedonien i stället för Tjeckien i premiärmatchen av handbolls-VM. Foto: Adam Ihse/TT

Med bara två dagar kvar till premiärmatchen mot Sverige drar sig Tjeckien ur handbolls-VM.

I stället ersätter Nordmakedonien nationen.

– Det är klart att det är speciellt, säger förbundskaptenen Glenn Solberg.

På onsdagen börjar handbolls-VM i Egypten och för Sveriges del skulle turneringen ha inletts med gruppspelsmatch mot Tjeckien på torsdagen.

Men så blir det inte.

Internationella handbollsförbundet bekräftar att Tjeckien, som har varit hårt drabbat av coronaviruset i både spelartrupp och ledarstab, ställer in sin medverkan i mästerskapet.

I stället har Nordmakedonien, genom sin 15:e-plats i EM förra året, fått en sen förfrågan om att överta Tjeckiens plats – och tackat ja.

– Det är klart att det är speciellt. Man har förberett sig så länge för en VM-start och så får man beskedet att det blir ett annat lag. Men det är många speciella saker som har inträffat den senaste tiden så man får bara vara förberedd på nya ändringar hela vägen, säger Glenn Solberg på en videosänd presskonferens från Kairo.

Sverige landade i den egyptiska huvudstaden och genomförde sin första träning på plats på tisdagen. Alla förberedelser inför mötet med Tjeckien kan nu kastas i papperskorgen – men helt obekanta med Nordmakedonien är man inte då landet mötte en annan av Sveriges gruppspelsmotståndare i två landskamper här om veckan, nämligen Chile.

– Vi har pratat om det, så klart, och har tittat på de matcherna. Vi ska även analysera EM-kvalet från november. Men vi hade förberett oss på Tjeckien och besked om att vi kunde möta ett annat lag fick vi först i kväll, säger Solberg.

– Huvudfokus har varit på Tjeckien så nu kommer vi lägga tid på att analysera Nordmakedonien inför torsdag.

I Sveriges grupp ingår även värdnationen Egypten.

Enligt TT har minst fem lag drabbats av coronaviruset i sina spelartrupper inför handbolls-VM. I Tjeckien har det rört sig om totalt nio spelare och sex ledare som testat positivt för covid-19, men värst har det varit i USA som haft hela 18 spelare och ledare smittade, bland dem sin svenske förbundskapten Robert Hedin smittade.

Senare under tisdagskvällen meddelade även USA att laget hoppar av VM på grund av coronasmitta. USA hade bara tolv friska spelare att skicka till Egypten. Schweiz, 16:e på EM i fjol, ersätter.

Inte heller Sverige har varit förskonat. Efter positiva test på både Albin Lagergren och Anton Lindskog – som båda kan komma att ansluta sig till laget i Egypten vid ett senare skede – har det svenska landslaget suttit i karantän under samlingen i Eskilstuna. Detta i stället för att ladda upp inför VM genom att spela två EM-kvalmatcher mot Montenegro som blev uppskjutna.

Läs mer:

Wanne äntligen VM-klar: ”Har varit fruktansvärt”

Guide till handbolls-VM i Egypten 2021

Ämnen i artikeln

Handboll
Handbolls-VM

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt