Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Tobias Karlsson – lagkaptenen som står upp för allas lika värde

Handbollslandslagets lagkapten Tobias Karlsson gör som höjdhopparen Emma Green: tävlar i regnbågens alla färger.

– Det är ett ställningstagande för alla människors lika värde, säger den 34-åriga försvarsklippan.

I det djupt katolska EM-landet Polen är registrerat partnerskap mellan homosexuella förbjudet och sedan det nationalkonservativa partiet Lag och rättvisa kom till makten i höstas, har samhällsklimatet hårdnat ytterligare.

Den nya regeringen har stiftat snabblagar och tagit kontrollen över de statliga mediebolagen och EU har protesterat.

Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån.Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Men det svenska handbollslandslagets lagkapten är noga med att poängtera att han inte bär sin regnbågsfärgade kaptensbindel i protest mot något, utan i stället för något.

– Min aktion med bindeln har inget med Polen eller deras styre att göra, utan det här är en manifestation i tysthet för alla människors lika värde. Att vi ska spela i Polen är en tillfällighet, säger Tobias Karlsson och tillägger snabbt:

– Hade vi spelat någon annanstans så hade jag gjort det ändå.

Redan i somras var Tobias Karlsson ambassadör vid Euro games i Stockholm, ett av världens största hbtq-evenemang, grundat för att motverka diskriminering samt främja och stödja rättigheten till att utöva idrott oberoende av kön och sexualitet.

Men idén till den regnbågsfärgade kaptensbindeln fick han IFK Kristianstads lagkapten Johan Jepson.

– Han har burit den hela säsongen i elitserien och jag sa ja till den redan i augusti. Hade jag varit med på landslagslägret i höstas hade diskussionen kommit då för då hade jag burit den då.

Foto: Paul HansenTobias Karlsson med förbundskaptenerna Staffan Olsson och Ola Lindgren. Foto: Paul Hansen.

Har ni inom laget pratat om vad bindeln står för?

– Nej, inte uttalat, utan det är snarare så att jag för min del känner att det är viktigt att visa att acceptansen inom vår idrott för alla människor är stor.

– Men det har varit enbart positiva tillrop från hela laget och det skulle förvåna mig mycket om det var någon som inte gillade det, säger Tobias Karlsson

Han önskar att han kunde bära den även som kapten för sitt tyska klubblag, Flensburg.

Foto: Paul HansenFoto: Paul Hansen.

– Men det går inte för kaptensbindeln är struken i Tyskland, säger Tobias Karlsson.

Svenska Handbollsförbundet har varit i kontakt med det europeiska förbundet för att förvissa sig om att Sverige inte ska straffas för regnbågsbindeln.

– Vi har haft en information till det europeiska förbundet om att han kommer att spela med den och vi har inte fått några synpunkter tillbaks på att det inte skulle vara okej, säger Svenska handbollsförbundets vd Christer Thelin.

Ställer sig det svenska förbundet bakom hans aktion?

– Han har tagit det här initiativet själv och vi står bakom det. Vi har inte tänkt något annat än att han skulle spela med den.

Foto: Erik Mårtensson/TTHöjdhopparen Emma Green Tregaros protest mot de ryska antigaylagarna vid friidrotts-VM 2013 i Moskva. Foto: Erik Mårtensson/TT.

34-årige Tobias Karlsson tar sin roll som lagkapten på stort allvar. Det är han som är länken mellan förbundskaptenerna och spelarna och det är han som ser till att nya spelare lätt ska komma in i laget.

Har det varit svårare i år när det är så många nya spelare?

– Jag tror och hoppas att jag har ungefär samma roll som tidigare, men det blir kanske på ett annat sätt när det är så många nya spelare.

De unga spelarna säger att du är en förebild för dem?

– Det är kul att höra. Jag har varit ung spelare själv och då lärt mig vad som hjälpte mig i olika situationer. Det är väl något jag haft i mig men också något som jag arbetat upp med hela tiden.

– Jag har varit lagkapten i många olika konstellationer genom åren nu, så man har lärt sig lite.

Tobias Karlssons kontrakt med den tyska storklubben Flensburg går ut sommaren 2017. Men han har inga tankar på att sluta då.

– Jag hoppas inte att detta är mitt sista kontrakt utan att jag får spela något kontrakt till.

Fortsätter du i landslaget?

– Jag har inga tankar på något annat än att fortsätta, utan jag känner att så länge jag har energin för landslaget, och tycker det är lika roligt som jag tycker det är nu, så fortsätter jag.

Vad har Sverige för chanser i EM?

– Jag tror vi har goda möjligheter, det tror jag absolut. Sedan vet vi att det kan bli stentufft. Men det finns väldigt mycket potential i det här gänget som jag inte tror att alla riktigt är medvetna om.

Fakta. Tobias Karlsson

Ålder: 34 år

Position: Försvarsspelare/lagkapten

Klubb: Flensburg

Landskamper/mål: 161/81

Antal mästerskap: Åtta

Meriter: OS-silver 2012, Champions league-mästare 2014, svensk mästare (Hammarby) 2006, 2007 och 2008. Tysk mästare 2007.

Fakta. Emma Greens regnbågsprotest

Det var vid friidrotts-VM i Moskva 2013 som Emma Green och 400-meterslöparen Moa Hjelmer protesterade mot den ryska antigay-lagstiftningen genom att måla sina naglar i regnbågens alla färger.

Protesten fick stort internationellt genomslag, men fick den ryska stavhoppstjärnan Jelena Isinbajeva att häftigt kritisera svenskorna.

– Det är respektlöst mot vårt land och våra medborgare, sa Isinbajeva vid en presskonferens.

Emma Green var tydlig med vad de målade naglarna stod för:

– Kärlek till andra människor kan inte vara fel. Om jag kan visa det på ett enkelt sätt genom att måla naglarna i regnbågens färger, känns det som en väldigt liten sak för att förhoppningsvis sprida lite glädje.

Men när det var dags för final var Emma Greens naglar rödmålade. Det svenska förbundet hade bett henne att avstå från regnbågsfärgerna.

Fakta. Handbolls-EM 2016
  • Herrarnas handbolls-EM avgörs i Polen 15–31 januari.
  • Grupp A (Krakow): Frankrike, Polen, Makedonien och Serbien.
  • Grupp B: (Katowice): Kroatien, Island, Vitryssland och Norge.
  • Grupp C (Wroclaw): Spanien, Sverige, Tyskland och Slovenien.
  • Grupp D (Gdansk): Danmark, Ungern, Ryssland och Montenegro.
  • Sveriges spelschema: 16 januari: Slovenien (20.45), 18 januari: Tyskland (20.30), 20 januari: Spanien, (20.00).
  • De tre främsta lagen i varje grupp går vidare till huvudrundan. Grupp A och B bildar då grupp 1 (spelar i Krakow) och grupp C och D blir grupp 2 (spelar i Wroclaw).
  • Krakow är spelort för finalen, bronsmatchen och semifinalerna. Finalen spelas 31 januari.
  • Handbolls-EM:s officiella hemsida