Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-27 23:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/tolvaringen-ar-os-yngsta-deltagare-tillagnade-kvalseger-till-krigsdrabbat-syrien/

SPORT

Tolvåringen är OS yngsta deltagare – tillägnade kvalseger till krigsdrabbat Syrien

Bordtennisspelaren Hend Zaza, 12 år, är yngst i Tokyo-OS.
Bordtennisspelaren Hend Zaza, 12 år, är yngst i Tokyo-OS. Foto: Adham Jamaan/TT

Idrottandet började som något att trösta sig med under ett blodigt inbördeskrig. Sju år senare är Hend Zaza OS i Tokyos yngsta deltagare – och den första bordtennisspelaren från Syrien att kvala in till ett olympiskt spel.

– Det här är en gåva till mitt land Syrien, till mina föräldrar och till alla mina vänner, sade Hend Zaza till internationella bordtennisförbundets hemsida i samband med att hon fixade OS-platsen.

Hend Zaza, 414 på U15-rankningen, är långt från en favorit när bordtennisen till helgen ska avgöras i Japan. Men tack vare sin unga ålder har hon trots det fått en hel del uppmärksamhet inför de olympiska spelen – och bara genom att ta sig till Japan har hon redan skrivit in sig i hemlandets historieböcker.

För när Hend Zaza förra våren besegrade Libanons Mariana Sahakian, en motståndare 31 år äldre än Zaza, gjorde hon vad ingen annan syrisk bordtennisspelare lyckats med tidigare: att kvala in till ett OS. Hon var då elva år gammal och tillägnade segern till det krigsdrabbade Syrien.

Bassam Khalil, ordförande för Syriens bordtennisförbund, pekade i sin tur på det symboliska värdet av vinsten.

– Den här kvalificeringen innebär att alla spelare i hela landet vet att det går att ta sig till OS och att vi har potential att göra det igen. Konflikten i Syrien har hindrat oss från att delta i många tävlingar, men vi har gjort vårt bästa för att hålla liv i bordtennisen, sade han i samband med segern.

Hend Zaza, Syrien, tog sig till OS genom att besegra 31 år äldre Mariana Sahakian, Libanon.
Hend Zaza, Syrien, tog sig till OS genom att besegra 31 år äldre Mariana Sahakian, Libanon. Foto: Adham Jamaan/TT

Under tio av Hend Zazas tolv levnadsår har det krigats i hemlandet Syrien. Vad som började som protester mot president Bashar al-Assad och hans regims styre våren 2011 utvecklades snart till ett komplext krig med en mängd olika aktörer involverade. Enligt organisationen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) uppskattas omkring en halv miljon människor ha dött.

2014, i staden Hama beläget i landets västra delar, började en femårig Hend Zaza spela bordtennis tillsammans med sina bröder som ett sätt att distrahera sig från krigets vedermödor. Ganska snart upptäcktes att Hend Zaza var en stor talang och hon tilläts tidigt träna med äldre spelare. Hon skickades också till Internationella bordtennisförbundets (ITTF) årliga träningsläger för unga spelare.

Även där imponerade Zaza med sina färdigheter och entusiasm, enligt den före detta bordtennisspelaren och mångåriga tränaren Eva Jeler.

– Jag har väldigt sällan sett en spelare i denna ålder spela med sån glädje och träna med en sådan intensitet som Zaza. Hon gick aldrig för att hämta bollarna, hon sprang, sade Eva Jeler till ITTF några år senare

– Även om hennes teknik naturligtvis behöver förbättras är hennes beslutsamhet och vilja att spela och vinna nästan garanter för framtida framgångar, fortsatte hon.

Samtidigt är förutsättningarna långt från optimala för att nå idrottsliga framgångar. Enligt tränaren Adham Aljamaan tränar Hend Zaza tre timmar om dagen, sex dagar i veckan. Men träningen försvåras av regelbundna strömavbrott, gammal utrustning och att situationen i Syrien gör det svårt att åka utomlands för att tävla.

Några månader yngre än Storbritanniens skateboardåkare Sky Brown är Hend Zaza yngst av alla OS-deltagare i Tokyo. Dit åker hon som en av sex syriska idrottare tillsammans med bland andra Majd Eddin Ghaza, landets kanske främsta medaljhopp.

Hans meritlista innefattar en sjundeplats i Rio och ett VM-brons året därefter. Men också Majd Eddin Ghazal har haft en stökig OS-uppladdning efter att hans tränare flyttat till Oman.

– Mina förberedelser inför OS i Rio var bättre. Men ingenting är omöjligt, sade höjdhopparen om sina chanser till nyhetsbyrån AFP nyligen.

LÄS MER:

Tio internationella höjdpunkter under OS

OS-chefen: Kan ställa in i sista minuten

Torbjörn Petersson: Tokyo håller andan – OS-bubblan kan spricka när som helst

Ämnen i artikeln

Bordtennis

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt