Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 15:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/tonaringen-redo-for-debut-spelare-som-jag-har-sett-upp-till/

Sport

Tonåringen redo för debut: ”Spelare som jag har sett upp till”

Nils Lundkvist spelar på torsdag sin första match med Tre Kronor.
Nils Lundkvist spelar på torsdag sin första match med Tre Kronor. Foto: Claudio Bresciani/TT

I junior-VM var han en av de äldsta spelarna, och förväntades leda laget.

I veckans landslagsturnering med Tre Kronor är 19-årige Nils Lundkvists roll annorlunda.

Här är tonåringen debutanten som ska visa att han är redo för större uppgifter.

– Det här är något som jag har drömt om sedan jag var liten, säger Nils Lundkvist om debuten.

Tre Kronors gemensamma träning på Globens is under onsdagsförmiddagen pågår i nästan två timmar. Det dröjer sedan ytterligare 20 minuter innan Nils Lundkvist som siste spelare kliver av isen efter att ha samlat ihop puckarna.

Trots en lång och intensiv träning – där Nils Lundkvist bland annat ingick i en av powerplay-uppställningarna – har Luleåbacken som så ofta ett leende i ansiktet när DN träffar honom.

– Det är fantastiskt att vara här, säger Nils Lundkvist som på torsdagskvällen kommer att göra debut i Tre Kronor-tröjan när Sverige möter Tjeckien.

Lundkvist kommer till Tre Kronor med en stark säsong i klubblaget Luleå bakom sig, och med ett JVM-brons i bagaget som ett fint minne från sin sista juniorturnering.

I årets JVM var Lundkvist en av de svenska nyckelspelarna, men nu när juniortiden är över är Nils Lundkvist på nytt yngst i laget igen.

– Det är som sagt en roll jag börjar bli rätt van vid. Det var ju likadant när jag flyttades upp i A-laget hemma, säger Nils Lundkvist.

– Men det är klart att det var nervöst när jag landade på Arlanda, och sedan skulle gå runt och hälsa på alla innan vi satte oss på bussen. I laget finns ju många spelare som jag har sett upp till, och som jag kollade på när jag var yngre. Att jag nu får spela tillsammans med dem – och försöka vinna med dem – är stort och väldigt roligt.

Efter 38 spelade SHL-omgångar leder Luleå serien, och 19-årige Lundkvist är den back i laget som har gjort flest poäng så här långt.

Men en bra säsong ska bli ännu bättre.

– Efter JVM har jag haft en liten dipp, så det finns mer i mig att plocka fram, säger Nils Lundkvist.

– Det vill jag göra den här veckan med Tre Kronor, och sedan spinna vidare på det när slutspelet börjar.

19-årige Lundkvist är draftad av New York Rangers, och NHL-klubben håller tät kontakt med den lovande backen.

– En gång i månaden stämmer de av med mig hur det känns och så där. Dessutom har klubben en Europascout som kollar på mig regelbundet, och en utvecklare som också håller koll. 

– Så det känns som vi har en bra kontakt, och det är viktigt. Det ger en känsla av att de tror på mig, och bryr sig om mig.

Läs mer: 

Förbundskaptenens sorg: ”Jag vill att vi vinner för mamma” 

Fler än väntat vill se Tre Kronor spela

Guide: Inför Tre Kronor–Tjeckien i Globen