Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Toppcyklist hade dold motor på cykeln

OBS. Inte den cykel som omnämns i texten.
OBS. Inte den cykel som omnämns i texten. Foto: Alamy

En dold motor har hittats på belgiskan Femke Van den Driessches tävlingscykel vid VM i cykelcross. Enligt internationella cykelförbundet är det första gången som fusk av denna typ upptäckts på en elittävling. 

Det var på lördagen som tävlingsledningen beslagtog en cykel tillhörande Femke Van den Driessche från Belgien, en av favoriterna i VM:s U23-klass, skriver nyhetsbyrån AFP. 

– Det är absolut tydligt att det begåtts teknologiskt fusk. Det fanns en dold motor. Jag tror inte att det råder någon hemlighet om det, säger ordföranden för internationella cykelförbundet UCI, Brian Cookson.

19-åriga Van den Driessche förnekar att hon skulle ha fuskat medvetet, utan menar att en av lagets mekaniker gett henne fel cykel innan tävlingen.

– Det var inte min cykel. Den tillhör en vän och var identisk med min, förklarade Van den Driessche för belgisk tv. 

– Vännen åkte runt banan på lördagen och lämnade den sedan i lastbilen. En mekaniker trodde att det var min cykel och förberedde den för mitt lopp, fortsatte hon.

Att cykeln i fråga var utrustad med en dold motor var Van den Driessche ”helt ovetande” om. 

– Det känns hemskt. Jag inser att jag har ett stort problem men jag är inte rädd för en utredning. Jag har inte gjort något fel, säger belgiskan. 

Hennes eget nationsförbund verkar inte tro på den unga cyklisten. 

– Det är skandal att Femkes folk har lurat det belgiska förbundet, uttalar sig förbundskaptenen Rudy De Bie. 

Van den Driessche kan, om hon fälls, dömas till ett halvårs avstängning och böter på maximalt 200.000 schweizerfranc (cirka 1,7 miljoner kronor), skriver AFP.