Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-16 05:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/toppfotbollen-drar-igang-men-bara-for-man/

Sport

Toppfotbollen drar igång – men bara för män

Kosovare Asllanis Tacón fick inte spela klart sin säsong.
Kosovare Asllanis Tacón fick inte spela klart sin säsong. Foto: AFP

I dagarna drar flera av de stora europeiska fotbollsligorna igång igen. Men bara för herrarna. 

Medan herrklubbarna i Bundesliga bidrar ekonomiskt till damligan har kvinnornas toppserier lagts ner utan att spelas klart i de andra stora fotbollsländerna. 

2019 var året då klubbfotbollen för damer satte rekord med publikskaror på 60.000, 40.000, 30.000 personer i Madrid, Turin och Manchester. VM-turneringen i Frankrike för ett år sedan lockade över en miljard tv-tittare.

När coronakrisen slog till hamnade damligorna istället i skuggan. I England startar Premier League om den här veckan och Liverpools herrlag får en chans att spela hem titeln, medan klubbens damlag relegeras till andradivisionen och Women’s Super League har avbrutits definitivt. I Spanien startade La Liga igen den 11 juni, damernas Primera Iberdrola lades ner utan att spelas klart. Italienska Serie A börjar i helgen, i Serie A femminile kommer ingen titel att delas ut.

Det stora undantaget förutom damallsvenskan som startar den 27 juni, är tyska Bundesliga. En avgörande orsak till att det var ekonomiskt möjligt för damernas serie att starta om precis som herrarnas är den solidaritetsfond som skapats där medel från klubbarna som är med i herrarnas Champions League – Bayern München, Borussia Dortmund, Leipzig och Bayer Leverkusen – fördelas till bland annat Frauen Bundesliga.

I Italien föranleddes fotbollsförbundets beslut att avsluta damernas säsong av ett upprop från alla spelarna, som återigen tog upp frågan som varit central för landets damidrott i åratal: att kvinnliga idrottare juridiskt inte betraktas som professionella.

Idrottsministern Vincenzo Spadafora säger att han jobbar på att se till så att damspelarna kan bli proffs.

– Krisen har gjort att avgörande delar har kommit fram i ljuset och vi kommer att åtgärda dem, sade ministern i en tv-intervju i Rai.

Beslutet att inte återuppta ligan togs först den 8 juni, men få lag hade hunnit samlas för gemensamma träningar. Ett undantag är Juventus, med svenska landslagsspelaren Linda Sembrant, som har fortsatt att träna fram till och med den här veckan. Laget ledde med nio poäng när ligan stoppades. De får ingen titel, men Champions League-platserna delas ut.

I Spanien var det också fotbollsförbundet som tog beslutet att avsluta ligan, då den även där ligger under förbundet istället för en professionell ligaförening. 

Det innebär att svenska landslagsspelare som Kosovare Asllani och Sofia Jacobsson i Tacón, det som ska bli det nya Real Madrid-damlaget, får månader utan matcher och träning med sitt lag.

De senaste veckorna har en debatt brutit ut i Spanien kring vilka ord som används om just professionalism.

Fotbollsförbundet meddelade att bland andra första- och andraligorna för damerna ska betraktas som ”professionaliserade” ligor från nästa säsong.

Det tog bara en timme innan damklubbarnas intresseorganisation ACFF reagerade. Klubbarna beklagade att förbundet skapat ”förvirring” genom att använda ett begrepp som inte existerar, skrev de i ett uttalande. De menar att syftet är ”att få det att se ut som att man har gjort det till något som det fortfarande inte är: en professionell organisation”. Professionaliserad och professionell är inte samma sak, menar klubbarna.

I England utsågs Magdalena Erikssons och Jonna Anderssons Chelsea till segrare trots att de låg tvåa i ligan när den avslutades. Titeln delades ut på poängsnitt. 

– Det är ingen titel jag kommer räkna in i medaljskåpet i alla fall. Det kan jag säga. Det var alldeles för mycket kvar att spela, sade Eriksson till Aftonbladet.

Ämnen i artikeln

Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt