Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Torbjörn Nilsson: Därför förstår inte tjejer fotboll

Foto: Adam Ihse/TT

Spelförståelse är nyckelordet i en ny bok om fotbollsutbildning som den före detta skyttekungen Torbjörn Nilsson ger ut i dagarna. I den efterlyser han bland annat att damspelare ska börja titta mer på fotboll.

–  Jag gillar inte att generalisera, men jag upplever att killar tittar mer på fotboll än vad tjejer gör, och det utvecklar deras spelförståelse, de får de bilder som behövs för att kunna lösa problem ute på planen, säger Nilsson.

Förutom en lång och framgångsrik spelarkarriär har Torbjörn även en drygt 20-årig tränarkarriär på elitnivå att hämta erfarenhet från. Sex säsonger som tränare för damallsvenska Göteborg innebär att han även har ett perspektiv på damfotbollen, och känner att han kan göra jämförelser med herrfotbollen.

Bland annat hävdar han att en av de stora skillnaderna mellan kvinnliga och manliga elitspelare är att tjejer i allmänhet vill ha mer färdiga lösningar på problem och olika situationer.

– Tjejer följer instruktioner, och om något blivit fel säger de ibland ”du sa ju att jag skulle göra så”.

–  Jag kontrar då med att säga: ”men motståndaren gjorde ju inte det förväntade, utan något annat…”

Just i det här momentet kommer spelförståelsen in. Att man snabbt kan värdera situationen, och strunta i instruktionen.

– Jag gillar inte att generalisera, men jag upplever att killar tittar mer på fotboll än vad tjejer gör, och det utvecklar deras spelförståelse, de får de bilder som behövs för att kunna lösa problem ute på planen.

– Givetvis finns det undantag. I Göteborg fanns det tjejer som bodde framför tv:n, tjejer som Johanna Almgren och Lisa Ek.

I sin bok "Förstå spelets idé (för att hamna steget före)" utvecklar han sina tankegångar om hur spelarna ska förstå hur man ska göra mål och samtidigt förhindra motståndaren från att göra mål.

I det nya numret av Svenska Fotbollförbundets tidning Magasinet Fotboll berättar han hur han fick idén till boken efter att ha sett Emmanuel Adebayors agerande under en match med favoritlaget Tottenham.

För DN utvecklar Nilsson sitt resonemang.

–  Adebayor ansåg förmodligen själv att han agerade smart när han sprang gång på gång. Men agerandet var inte bra sett i ett större sammanhang. Medspelarna förstod inte vad han ville med sina löpningar, och målchanserna uteblev.

Boken är på 136 sidor, och rikt illustrerad. Den ges ut på eget förlag, då Svenska Fotbollförbundet inte tar in böcker som inte ingår i den interna utbildningen i det egna sortimentet.

Torbjörn Nilsson, i dag anfallstränare i Göteborgslaget Utsiktens BK, vill skapa debatt om den träning som i dag bedrivs, för att få fram spelare som fattar beslut utifrån det som händer runt dem på planen.

–  Jag är emot att mäta utveckling. Som tränare ska man kunna se spelarens status ändå, säger Torbjörn.

Torbjörn jämför spelsystem med trafikregler. Om man kör bil bra, och kan förutse situationer har man ofta också bra spelförståelse. Om man inte läser av trafiken och ser eventuella problem ligger man kvar i filen och riskerar att smälla.

Torbjörn anser att bästa åldern att utveckla spelförståelse är mellan 7 och 16 år.

– Och då är det viktigt att låta barnen vara med och skapa. Upprepningsövningar där de bara står och väntar på sin tur att få runda fem koner och ta skott leder inte till ökad spelförståelse. Däremot är det konstruktivt om tränaren i momentets slutskede ger någon form av tecken som visar hur de ska ta avslutet, då måste hjärnan arbeta snabbt.

Torbjörn är inne på en alternativ tysk träningsmetod, kallad Life Kinetik. En metod som går ut på att spelaren ska använda olika delar av hjärnan samtidigt.

– Metoden togs fram på 90-talet som en träningsform för strokepatienter. Den har även använts för att underlätta för barn med olika bokstavsdiagnoser.

– Inom tysk fotboll är Borussia Dortmunds tränare Jürgen Klopp en förespråkare. Innebär att en spelare som Mario Götze är uppvuxen med träningsmetoden.

Life Kinetik innebär att man tränar på att ta snabba beslut på ett annorlunda sätt, att hjärnan arbetar med flera moment samtidigt. Exempelvis att man kastar en boll till varandra, samtidigt som man slår en passning med fötterna.

I Sverige använder Häcken Life Kinetik, Elfsborg gjorde det för två år sedan, då de vann allsvenskan.