Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Torgny Mogren: De svenska herrarna ser inte bra ut

Calle Halfvarsson är 21:a i touren, trea bland de svenska herråkarna som inte imponerat.
Calle Halfvarsson är 21:a i touren, trea bland de svenska herråkarna som inte imponerat. Other: Terje Pedersen/NTB Scanpix/TT

Det är bara en månad kvar till OS i Sydkorea och de svenska herrarna fortsätter att leta efter mästerskapsformen.

– Nu ser det inget bra ut, säger Torgny Mogren som följer landslaget på nära håll under Tour de Ski.

Att damerna inte utmärkt sig är inte så konstigt med tanke på att Charlotte Kalla, Stina Nilsson, Ida Ingemarsdotter, Hanna Falk och Ebba Andersson valt att träna på egen hand.

Men för herrarna går det trögt. Marcus Hellner ligger bäst till med en tiondeplats inför torsdagens masstart. Efter honom kommer Daniel Rickardsson på 15:e plats, Calle Halfvarsson hittar man först på plats 21.

Bakom den trion är det oerhört tunt. 

Jens Burman, som blev U23-världsmästare på 15 km i klassisk stil 2016, och Oskar Svensson, silvermedaljör i sprint i junior-VM 2014, hänger inte alls med.

Burman ligger på plats 45, Svensson är ännu längre bak i sammandraget på sin 57:e plats.

Torgny Mogren följer Tour de Ski i egenskap av skidexpert.
Torgny Mogren följer Tour de Ski i egenskap av skidexpert. Foto: Terje Bendiksby/NTB scanpix/TT

– Ibland kan det bli så att man kommer i generationssvackor men samtidigt så känns det som att det är länge sedan det kom fram någon ny åkare på herrsidan, konstaterar Mogren.

Frågan är vem som kan åka en sträcka i OS-stafettlaget med Daniel Rickardsson, Marcus Hellner och Calle Halfvarsson.

– För tillfället så finns det väl ingen som man skulle kunna sätta in där. Vi har Jens Burman och sedan får man väl se vad Emil Jönsson gör, i sina bästa dagar skulle han kunna ta en sträcka men han har inte gjort några bra resultat i år. Om det inte är några andra som lyfter sig lite grand.

Mogren menar att unga åkare allt för lätt kan dras med i träningshysterin och därför inte orkar fullfölja sin satsning.

– Det har varit en tendens till att man tränar ihjäl sig år efter år, man går på lite för tufft och har för bråttom. Det är fler och fler som gått in i väggen och är övertränade, det är mycket sånt snack nu på senare tid. Jag har svårt att förstå att man inte kan bromsa upp en sådan grej. Man måste lyssna på kroppens signaler. Det är många som har egna tränare men jag är av den åsikten att man ska vara sin egen tränare och lära känna sig egen kropp till hundra procent och utgå från det.

Den hårda träningen, all den tid som man måste lägga ned och allt man måste försaka för att bli elitåkare kan också vara en anledning till att det inte kommer fram så många talanger. 

– Om man tittar i ungdomsleden så finns det väl en hel del ungdomar som åker bra, några är barn till före detta skidåkare som Niklas Jonsson och Christer Majbäck och åker väldigt bra. Man kan hoppas att det är en generation som kommer.

Gamle norske stjärnan Vegard Ulvang, som numera är ordförande i Internationella skidförbundets längdkommitté, har uttalat oro för att ungdomssidan kommer att minska ganska rejält.

– Så kan det absolut vara. I Norge ser man en tendens till att det börjar trappas av, ungdomar väljer nya sporter och datorspel, det finns annat som tar över. 

Norge har länge dominerat längdskidåkningen och på herrsidan blir nu Petter Northug avlöst av 21-årige Johannes Hösflot Kläbo.

– Får man fram en stjärna så ger ju det en hel del, absolut. Norge har ju haft flera stycken och den ena har ju avlöst den andra, det är väl förspänt så. 

I det ryska laget har flera åkare stängts av på grund av dopning. Men bredden är enorm så det kommer inte fattas ryssar i toppen av resultatlistorna i fortsättningen heller.

– Ju bättre kvalitet du har i ett lag desto tuffare blir det ju om platserna. Man sporrar ju varandra. Men det gäller att hitta talangerna, det går inte att bara ta in en massa folk, det måste finnas lite talang och viljan att bli något för att man ska orka hålla på. 

Onsdagens sprint ställdes in på grund av regn och hård vind, nu återstår två etapper innan det är dags för kraftprovet uppför Alpe Cermis.

– Jag trodde Ustiugov skulle avgöra det här, han såg så jäkla vass ut i den inledande sprinten. Men i och med att Dario Cologna kommit i gång som han har gjort tror jag han blir farlig. Han har inte sett så här vass ut på några år.

Trots de skrala resultaten vill Mogren inte helt räkna bort de svenska åkarna.

– Senast de åkte så var det ju lite bättre fart på dem, de var mer aktiva och såg ut att ha lite mer energi. Det är lång tid kvar till OS och det är så lite som behövs för att det ska vända från att gå jädrigt knackigt till att det bara släpper och går hur bra som helst.

Läs mer: Cologna gick på knock i senaste loppet – Hellner, Halfvarsson och Rickardsson långt efter men ändå positiva 

 

Fakta.Ställningen i Tour de Ski

Herrar

Trion i topp:

1. Dario Cologna, Schweiz, 1.12,47

2. Sergej Ustiugov, Ryssland, +0.23

3. Alexander Bolsjunov, Ryssland, +0.56

 

Svensktoppen: 

10. Marcus Hellner, +1.37

15. Daniel Rickardsson, +1.39

21. Calle Halfvarsson, +2.36

45. Jens Burman, +4.24

57. Oskar Svensson, +5.00

Gustav Eriksson har brutit Tour de Ski.

 

Damer

Trion i topp:

1. Ingvild Flugstad Østberg, Norge, 56.18,6

2. Heidi Weng, Norge, +0.33

3. Jessica Diggins, USA, +1.27

 

Svensktoppen:

12. Anna Haag, +2.27

20. Emma Wikén, +3.34

32. Maria Nordström, +4.32

40. Jennie Öberg, +4.58

50. Evelina Settlin, +5.33

56. Linn Sömskar, 6.32

 

Återstående program

Torsdag:

Masstart, damer 10 km (f), herrar 15 km (f), Oberstdorf.

Lördag:

Masstart, damer 10 km (k), herrar, 15 km (k), Val di Fiemme, Italien.

Söndag:

Damer 9 km (f), herrar 9 km (f), jaktstart, avslutning uppför Alpe Cermis.