Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 09:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/torneklint-positiv-till-karlstroms-forslag-har-absolut-ingenting-emot-det/

Sport

Torneklint positiv till Karlströms förslag: ”Har absolut ingenting emot det”

Sveriges förbundskapten Karin Torneklint. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Precis som VM-bronsmedaljören Perseus Karlmström är Karin Torneklint öppen för att gångsporten blir en del av det svenska friidrottsförbundet. 

– Det blir färre och färre delar inom friidrotten och jag tror att det bara är en fråga om när det passar, säger förbundskaptenen. 

Sverige tog totalt tre medaljer vid friidrotts-VM i Doha. Daniel Ståhl vann guld i diskus, Armand Duplantis silver i stavhopp och Perseus Karlmström brons på gångtävlingen över 20 kilometer. 

När förbundskapten Karin Torneklint träffade den samlade presskåren efter att mästerskapet avslutats under söndagen var hon minst sagt nöjd. 

– Ett fantastiskt VM. Det har gått väldigt bra för många så vi är nöjda, säger hon. 

Bara en gång tidigare har Sverige tagit fler medaljer än vid VM i Doha och speciellt glad var Torneklint över Perseus Karlströms bronsmedalj. 

– Jag var väldigt imponerad av honom och att han jobbat hårt över lång tid, säger Torneklint. 

Efter sitt bronslopp var Karlström tydlig med att han ville att gångsporten ska ta klivit in i friidrottsvärlden på riktigt genom att bli medlem i friidrottsförbundet i stället för gång- och vandrarförbundet.  

– Det är definitivt dags. När jag pratar med mina konkurrenter om det här skakar de på huvudet och säger att de inte förstår någonting. Att gå med i Friidrottsförbundet är nyckeln till att återuppliva gångsporten. Då får vi den exponering som vi behöver, sade Karlström och konstaterade att det i dag är få som utövar sporten, sade Karlström då. 

Detta är också något som förbundskapten Torneklint är öppen för. 

– Jag har absolut ingenting emot det. Jag har trott att det ska bli så ganska länge. Jag tror att vi är det enda förbundet i världen som inte har gångarna med. Riksidrottsförbundet jobbar på det och det känns logiskt, säger hon.

– Det blir färre och färre delar inom friidrotten och jag tror att det bara är en fråga om när det passar. Sedan måste vår styrelse och deras styrelse vilja det samtidigt. Som jag har förstått det har det inte varit så vid något tidigare tillfälle. 

Sveriges tre medaljer vid VM i Doha togs av herrar. Och Torneklint tror att svensk friidrott sticker ut jämfört med andra idrotter i Sverige. 

– När vi kom hit var det herrarna som hade högst potential och det har gått ungefär som vi tänkt oss. Det som är intressant i att flera andra idrotter presterar damerna bäst, men inte för oss. Det tror jag är lite unikt. 

Läs mer: Berglund chanslös rekordman: ”Jag kan inte vara besviken”