Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-08-01 19:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/trakig-fotboll-gav-silver-2016-nu-ska-landslaget-spela-sig-till-medalj/

SPORT

”Tråkig” fotboll gav silver 2016 – nu ska landslaget spela sig till medalj

Sverige – med dåvarande landslagsstjärnan Lotta Schelin längst till vänster – firar semifinalsegern mot Brasilien, i Brasilien, i OS 2016. Turneringen slutade till sist med svenskt silver.
Sverige – med dåvarande landslagsstjärnan Lotta Schelin längst till vänster – firar semifinalsegern mot Brasilien, i Brasilien, i OS 2016. Turneringen slutade till sist med svenskt silver. Foto: Jonas Ekströmer/TT

TOKYO. OS-silvret i Rio är en av svensk damfotbolls allra största triumfer.

Men den historiska medaljen 2016 bärgades med en defensiv taktik, som konkurrenterna kallade tråkig.

USA:s stjärnmålvakt gick så långt som att stämpla landslaget som ”fegisar”.

Till årets OS har blågult lagt om riktningen.

Kung Carl XVI Gustaf var på plats. Och hela den svenska truppen mötte pressen i OS-byn i Rio de Janeiro.

Det var dagen efter att den historiska finalplatsen i damernas OS-fotboll hade säkrats i ett nervkittlande straffdrama mot Brasilien.

Målvakten Hedvig Lindahl och mittfältaren Lisa Dahlkvist hade blivit hjältar för andra matchen i rad, efter att även ha skickat hem världsmästaren USA på straffar. Och nu väntade Tyskland på mytomspunna Maracanã.

När den dåvarande svenska anfallsstjärnan Lotta Schelin omringades av journalister på en bänk i solen fick hon skämtsamt frågan om hon skolats om till defensiv mittfältare.

Bakgrunden? När Pia Sundhage fyra år tidigare hade tagit över som svensk förbundskapten hade det talas om fart och fläkt. Men i Rio var det en gedigen försvarsinsats som bäddat för det som senare kom att bli ett silver.

– Vi har helt enkelt bestämt oss för att vi ska finna sätt att vinna på, förklarade Sundhage där och då.

– Är det vackert? Ja, om man tycker om försvarsspel är det vackert. Förväntar man sig flärd och massa målchanser så ser det inte bra ut.

Amerikanska stjärnmålvakten Hope Solo kallade svenskorna för ett gäng fegisar och laget kritiserades för att spela tråkig fotboll.

– Om jag ska vara helt ärlig så rör det mig inte ryggen, sade Schelin medan Kosovare Asllani – nyckelspelare också i årets OS i Tokyo – fyllde i under den där soliga pressträffen i Rio:

– Vi vinner ju på det här. Man kan säga vad man vill om att det är tråkig fotboll och alla vet ju att jag älskar anfallsspel. Men i slutändan är fotboll så mycket mer än bara det.

Kung Carl XVI Gustaf och damlandslaget i fotboll inför OS-finalen 2016 i Rio. Från årets OS-trupp syns på övre raden Jonna Andersson, Stina Blackstenius, Magdalena Eriksson, Amanda Ilestedt, Sofia Jakobsson och Caroline Seger – och på nedre raden Kosovare Asllani och Olivia Schough.
Kung Carl XVI Gustaf och damlandslaget i fotboll inför OS-finalen 2016 i Rio. Från årets OS-trupp syns på övre raden Jonna Andersson, Stina Blackstenius, Magdalena Eriksson, Amanda Ilestedt, Sofia Jakobsson och Caroline Seger – och på nedre raden Kosovare Asllani och Olivia Schough. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Sundhage ledde Sverige även under EM 2017, som blev en besvikelse med svenskt uttåg redan i kvartsfinal.

Det talades om att andra länder hade kommit ikapp och förbi damfotbollspionjären Sverige.

– Sverige är fortfarande otroligt bra på försvarsspel. Det är där vi har vårt stora kunnande, men när det gäller de andra bitarna är det helt klart så att vi inte har lyckats konkurrera, sade landslagsmålvakten Hedvig Lindahl medan den nya förbundskaptenen Peter Gerhardsson, som tog över samma år, talade om att hitta tydlighet och struktur – också i offensiven:

– Det är minst lika viktigt som att ha en struktur i det defensiva.

2019 tog ”det nya landslaget” brons i VM i Frankrike. Och när Sverige i sommar jagar en ny OS-medalj i Tokyo är det med en annan inriktning än 2016. Det säger svenska landslagschefen Marika Domanski Lyfors.

– Vi gjorde ett fantastiskt mästerskap i Rio. Det var ju så nära ett guld, säger landslagschefen först innan hon fortsätter:

– Under åren som har gått sedan dess har vi tagit stora kliv när det gäller att vara trygga i vårt eget spel, och i vår attityd till spelet. Någonstans har det här laget blivit ett lag som är väldigt tryggt i sitt eget spel och som – som jag älskar – spelar väldigt mycket anfallsspel, gör det väldigt snabbt, och i djupled.

– Det är fantastisk roligt att se.

Under Pia tog vi oss hela vägen till en final genom att försvara oss. Men sättet som Peter vill spela på är mer framåt.

Lagkaptenen Caroline Seger förklarar förändringen:

– Under Pia tog vi oss hela vägen till en final genom att försvara oss. Men sättet som Peter vill spela på är mer framåt.

Bild 1 av 2 Lina Hurtig, Fridolina Rolfö och Sofia Jakobsson är tre av Sveriges många skickliga offensiva OS-spelare.
Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån
Bild 2 av 2 Kosovare Asllani och Magdalena Eriksson – här under en het träning inför årets OS-premiär mot USA i Tokyo – var med och tog OS-silver 2016.
Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

Konkurrensen offensivt i laget är också större än någonsin.

I truppen i Tokyo finns namn som Juventusanfallaren Lina Hurtig, nyblivna Barcelonaproffset Fridolina Rolfö, Evertonvärvningen Anna Anvegård, Bayern München-värvningen Sofia Jakobsson, Wolfsburgs Rebecka Blomqvist och svenska mästaren Stina Blackstenius. Lägg dessutom till Real Madrid-stjärnan Kosovare Asllani i en offensiv roll på mittfältet.

– Det går ju inte att klaga på förra OS, de tog silver, säger Hurtig, som inte var med 2016.

– Men offensiven är absolut något vi har förbättrat sedan Peter klev in. Vi har visat år för år att vi är på väg i den riktningen.

Kosovare Asllani, Chelseabacken Magdalena Eriksson och Rosengårdssanfallaren Olivia Schough var med i Rio.

Har Sverige blivit ett mer spelande lag?

– Ja, det tycker jag. Det är i alla fall våra intentioner, säger Eriksson.

– Även i VM 2019 var det tydligt att vi har tagit kliv och har en egen prägel på spelet. Vi har en tydlig spelidé och en tydlig strävan att vi också vill spela anfallsfotboll.

Sverige är ett bättre lag nu än 2016, säger Schough och fortsätter:

– Även om vi hade ett fantastiskt OS då spelade vi kanske inte på det sättet som vi hade önskat. I det här OS:et går jag in med känslan att vi ska visa att vi har tagit steg de senaste åren. Jag tycker att vi har fått en annan dimension i vårt anfallsspel.

Jag tycker att vi har fått en annan dimension i vårt anfallsspel.

Kosovare Asllani beskriver skillnaden som ”natt och dag”.

– Vi spelar en helt annan slags fotboll i dag. Sättet vi spelar på nu är definitivt något som jag föredrar, även om sättet vi spelade på då tog oss till final.

Stjärnan och landslagschefen. Kosovare Asllani och Marika Domanski Lyfors.
Stjärnan och landslagschefen. Kosovare Asllani och Marika Domanski Lyfors. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

Efter EM 2017 kritiserades Sverige för att ha tappat gentemot andra nationer. Hur har det glappet täpps till?

Landslagschefen Marika Domanski Lyfors igen:

– Det blir ju alltid sådana diskussioner när vi spelar mästerskap där det inte blir medalj.

– Men på något sätt har vi stått lite för hållbarhet i Sverige och vi har hela tiden jobbat för att ta ytterligare kliv. Egentligen har vi inte blivit så speciellt stressade när det har sagts att andra länder har gått om, att vi skulle ha halkat efter. Någonstans gör vi någonting väldigt bra inom svensk fotboll, vi får fram väldigt bra spelare till damlandslaget.

Lagkaptenen och förbundskaptenen. Caroline Seger och Peter Gerhardsson under OS-förberedelserna.
Lagkaptenen och förbundskaptenen. Caroline Seger och Peter Gerhardsson under OS-förberedelserna. Foto: Daisuke Asauchi/Bildbyrån

Läs mer:

Landslaget fortsätter att knäböja i OS: ”Viktigt att få manifestera för mänskliga rättigheter”

Svenska stjärnorna tvingas vädja till andra idrottare om avstånd: ”Innebär det att man är otrevlig får det vara så”

Ämnen i artikeln

OS i Rio
Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt