Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 19:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/tranaren-drabbades-av-parkinsons-tacksam-mot-lakarna/

Sport

Tränaren drabbades av Parkinsons: ”Tacksam mot läkarna”

Björn Hellkvist drabbades av Parkinsons sjukdom för elva år sedan. I våras lämnade han under stort rabalder Modo för att ta över Leksand i SHL.
Björn Hellkvist drabbades av Parkinsons sjukdom för elva år sedan. I våras lämnade han under stort rabalder Modo för att ta över Leksand i SHL. Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån

Det var hårda ord när ishockeytränaren Björn Hellkvist i april svek Modo för att ta över Leksand.

Men han har varit med om tuffare tider.

– Man är inte så kaxig när läkarna ska in i skallen och rota, säger Hellkvist.

Högerhanden domnade bort. Han fick kramper, yrsel och kände sig tröttare än vanligt.

När Björn Hellkvist efter ett par års plågor vände sig till en läkare fick han beskedet att han lider av Parkinsons sjukdom, en sjukdom han sett på nära håll då hans morfar led av sjukdomen.

Han var 32 år, tränare i Rögle och undrade om karriären skulle ta slut så fort.

Det gjorde den inte.

Det har gått elva år sedan han fick det tuffa beskedet och Hellkvist har hunnit med att leda klubbar som Malmö Redhawks, danska Rungsted Ishockey, IK Oskarshamn och Modo.

– Det är klart att jag känner av att jag har Parkinsons, det kommer jag att göra livet ut. Jag blir liksom inte av med det, säger han.

Jag gnäller inte och tycker inte att det finns någon anledning att gnälla.

För sju år sedan var Hellkvist med om en hjärnstimuleringsoperation.

– Det är ett tufft beslut att ta, de opererade ju skallen. Men allting gick bra och jag är väldigt glad att jag gjorde operationen och är extremt tacksam mot läkarna som lyckades lappa ihop mig så pass, säger han med ett lätt skratt.

Operationen gjorde att han kunde skära ned på sina mediciner.

– Besvären är inte så svåra i dag tycker jag.

Tillsammans med Annica Holmberg har han skrivit Shaking Generation, en bok där han berättar om sitt liv med sjukdomen. Tjugofem kronor per såld bok går till Stiftelsen Shaking Generation som arbetar för en vård som passar unga människor som drabbats av Parkinsons.

– Jag gnäller inte och tycker inte att det finns någon anledning att gnälla, framför allt inte när jag får göra det jag vill göra, säger Hellkvist.

Modos fans såg det som ett svek när Björn Hellkvist lämnade för Leksand. Tränaren väljer att se framåt.
Modos fans såg det som ett svek när Björn Hellkvist lämnade för Leksand. Tränaren väljer att se framåt. Foto: Erik Mårtensson/Bildbyrån

Som hockeytränare blev det en annorlunda och rätt stormig vår för Hellkvist.

Han var på väg att ta upp Modo till SHL när coronapandemin stängde ned all tävlingsverksamhet. I slutet av april valde Hellkvist att lämna Modo för Leksand trots att han i januari förlängt kontraktet med ytterligare tre år.

Fansen i Örnsköldsvik beskrev det som ett gigantiskt svek, ledningen för Modo insåg att det bara var att släppa en tränare som inte ville vara kvar i klubben.

Ett knappt halvår har gått och de hårda orden har tonats ned. Hellkvist, som bland annat motiverade klubbytet med att han får kortare bilresor hem till familjen i Ängelholm, vill hellre prata om hockey än om avslutet i våras.

– Jag får nog skriva en bok till om jag ska utveckla det jag tänkte då. Men det är av mindre intresse nu när jag är i Leksand.

Han ser fram emot lördagens hemmapremiär mot Skellefteå.

– Vi har haft en sex veckor lång försäsong och jag känner mig färdig med den. Nu vill jag in i tävlingssäsong och det vill mina killar också.

Det är många som säger att alla spelar likadant, det är skitsnack.

Leksand vann genrepet mot Brynäs men förlorade mot samma lag ett par dagar tidigare.

– Man är som ett frågetecken innan det börjar. Träning är en sak och tävling en annan. Bara för att du spelat på i träningsmatcherna så kommer det kanske inte gå bra under tävlingssäsongen. Det finns så många andra parametrar som börjar gälla först när det blir allvar.

I Hellkvists hockeyfilosofi ingår en ”framåtlutad hockey där vi har mycket puck”.

– Vi jobbar dagligen med våra målsättningar när det gäller prestation. Uppfyller vi våra målsättningar så kommer det nog också ge ett bra resultat. Jag tycker att truppen är en uppgradering jämfört med föregående säsong. Det är ett starkare lag vi ställer på benen nu än vad Leksand hade förra året.

Efter drygt tio år i branschen ser Hellkvist en klar förändring.

– Individuella prestationer har blivit viktigare och passningsspelet bättre. Jag tycker att hockeyn tagit stora steg de senaste fem åren. Det är många som säger att alla spelar likadant, det håller jag inte alls med om, det är skitsnack. Jag tycker att det finns många olika strategier i dagens SHL.

Han tycker att Leksand har spelare som kan dyrka upp ett försvar.

– Både i de vi tagit in och spelare vi har kvar från förra säsongen. Det finns kompetens och vilja att spela en positiv hockey, det gäller bara att skapa en frihet så de vågar göra det också.

Försäsongen har bjudit på både vinst och förlust mot Brynäs. Var SHL-lagen står när det blir allvar återstår att se.
Försäsongen har bjudit på både vinst och förlust mot Brynäs. Var SHL-lagen står när det blir allvar återstår att se. Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån

Att det är tomt på läktarna i Tegera Arena i Leksand stör honom inte nämnvärt.

– Allting blir en vardag men att vänja sig vid tomma arenor tror jag aldrig att man gör, det finns ju både en saknad och en önskan efter publik på matcherna. Men nu är man sugen på att komma i gång och jag tror att jag talar för alla spelare och tränare i hela Sverige. Vi vill komma i gång och mäta våra krafter med varandra.

Hellkvist tror att tomma hallar kommer påverka resultaten.

– Vi kommer att få fler bortavinster utan publik. Hur duktiga domare vi än har så är de människor de också och påverkas av åskådarnas reaktioner, det betyder mer än vad man tror.

Leksand är en klubb som är känd för att sparka sina tränare, tio tränare har avlöst varandra under de senaste tio åren. Så sent som i februari fick Roger Melin det dystra beskedet att han inte längre var önskvärd av Leksands manager Thomas Johansson.

– Man kanske inte alltid har tålamodet? Det är inget jag reflekterar över, jag gör mitt jobb och klarar jag inte av mitt jobb så ska jag ju inte vara här, säger Hellkvist.

Läs mer inför SHL-premiären:

Lias Andersson: ”Jag har slagit sönder speglar, lampor och papperskorgar”

Örebro bygger för SM-guld under coronapandemin: ”Vi kan inte lägga ner verksamheten”

Ämnen i artikeln

Ishockey
Modo Hockey
Leksands IF
Ishockey SHL

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt