Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 18:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/tranaren-vagade-inte-folja-upplosningen-av-vm-dramat/

Sport

Tränaren vågade inte följa upplösningen av VM-dramat

Vesteinn Hafsteinsson och Daniel Ståhl kramar om varandra efter VM-guldet. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

DOHA. Vesteinn Hafsteinsson vet hur lång tid det tar att skapa en världsmästare: Åtta år. Han gjorde det med giganten Gerd Kanter och han gjorde det med Daniel Ståhl.

– Jag har aldrig varit så nervös, sade guldmedaljörens tränare efter VM-triumfen.

När Daniel Ståhl fick frågan vad det var han tänkte på när VM-guldet var klart svarade han med Vesteinn Hafsteinssons ord när de började sin resa tillsammans.

– Han sa: ”Tränar du med mig så kommer du att bli världsmästare om åtta, nio år”.

Inte långt därifrån stod Hafsteinsson och mindes sin profetia.

– Jag sade det även till dåvarande ordföranden i Sveriges olympiska kommitté, Stefan Lindeberg, en gång. Om åtta år kommer Daniel Ståhl att vara världsmästare. Det var likadant när jag jobbade med Gerd Kanter. Det tog också åtta år, sade han.

Islänningen var rörd till tårar efter guldet och han erkände att han gjorde något som han aldrig gjort förut som tränare. Han lämnade sin sittplats på läktaren och följde de sista kasten via sin mobil.

– Jag klarade inte av att titta på de andra sista kast. Jag sade till alla runt omkring att jag skulle gå på toaletten, men det gjorde jag inte. Jag har aldrig varit så nervös i hela mitt liv, sade han och konstaterade att Ståhls teknik inte alls fungerade som den skulle i finalen. 

På uppvärmningen kastade han runt 70 meter och i sjätte omgången, när guldet var klart, fick han till dagens tekniskt sett bästa kast. Det menade Hafsteinsson visade att det var mycket nerver med i spelet och att Ståhl kände av pressen och guldförväntningarna.

– Det är det som gör mig mest stolt den här kvällen, hur han hanterade situationen. Trots att han gjorde en av sina sämre tävlingar för säsongen klarade han att vinna VM-guld. Det är stort, sade Hafsteinsson.

Han beskriver tiden med Daniel Ståhl som en berg-och-dalbana. De åtta åren har inte varit någon spikrak väg mot triumfens ögonblick.

Han mindes den där dagen då de träffades för första gången vid kastringen på Bosön på Lidingö och Hafsteinsson såg en 19-årig ”okontrollerad spelevink” med väldig långa armar.

– Det var en väldigt udda figur och sådana gillar jag. Man måste vara lite annorlunda om man ska klara av det här, sade Hafsteinsson.

Åtta år efter mötet stod den väldige Ståhlmannen som världsmästare.

Precis som Vesteinn Hafsteinsson lovat honom.

Det var den tidigare elitkastarens 16:e mästerskapsmedalj som tränare och en han rankar väldigt högt.

– Efter Gerd Kanters OS-guld kommer den här på andra plats.

OS-guld ja, det är bara tio månader kvar till Tokyo.

Det är nu det självklara målet för världens bäste diskuskastare och hans världsmästarmakare till tränare.

Läs mer:

Tredje gången gillt när Ståhl tog VM-guld

Johan Esk: Det här är bara början på Daniel Ståhls dominans