Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Tränaren vill slopa finalen

Faluns tränare Thomas Brottman.
Faluns tränare Thomas Brottman. Foto: Per Wiklund/Bildbyrån

Svenska innebandyförbundet har avtal med Globen för ytterligare en finaldag – men om den blir kvar därefter är osäkert. Röster höjs nu om att ändra konceptet till matchserier för att gynna klubbarnas ekonomi.

– Vi ser ingen anledning att ändra till det, säger Göran Harnesk som är generalsekreterare i Svenska innebandyförbundet.

De tre senaste tre åren har SM-finalerna i innebandy avgjorts i Globenområdet i Stockholm – och kommer så att göra ytterligare ett år (enligt en förlängningsklausul på ett år). Innan dess var spelplatsen Malmö dit finalen flyttade från Stockholm.

Efter det är det som sagt osäkert vad som kommer att hända.

– Vi tänker oss att vi ska föra en diskussion med Globe arena, och de har sagt att de vill ha oss kvar, men vi kommer att vara öppna för alla utmaningar. 

Vilka andra intressenter finns det?

– Jag vet att Linköping var intresserat för några år sedan. Men det krävs att det är en arena som tar mycket folk. Det är ett villkor. Vi fyller i princip Globen i morgon. Det ska vara något extra för att vi ska sänka antalet biljetter.

En som vill att finalkonceptet ska förändras till en matchserie i bäst av sju matcher är Faluns tränare Thomas Brottman, vars lag möter Växjö i herrfinalen under lördagen.

– Jag tycker att det här är roligt med en final och att det blir en fin fest efteråt, men som utövare och tränare vill man ha bäst av sju matcher av sportsliga skäl. Jag tror också att föreningarna vill ha det eftersom vi inte får några intäkter på det här utan det är mest utgifter, säger Brottman.

Så den här finalen får gärna vara den näst sista för din del?

– Jag skulle i alla fall vilja testa på bäst av sju matcher, och så kan vi utvärdera det. Vi har inte jättemycket pengar i innebandy, så en full hall blir ganska mycket pengar för en klubb.

Göran Harnesk igen:

– De lag som har varit i toppen några år har länge haft de här åsikterna, då den enskilda föreningen kan tjäna extra pengar på att få fler hemmamatcher. Vi har sett att vi totalt sett får mest uppmärksamhet med en stor final med både herrar och damer. Och det är en del i hur innebandyförbundet ser på det att vi vill att det ska vara lika för både herrar och damer och en gemensam dag. Vi ser ingen anledning att ändra det här till en sjumatchserie, säger han.

Årets final i Globen ser ut att kunna bli utsåld. Under fredagseftermiddagen återstod endast 600 av 13.152 tillgängliga biljetter.

Läs mer: Allt inför innebandyfinalerna