Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Träningsplanen klar för svenskt guld i nya alpina OS-grenen

2018 är parallellslalom ny OS-gren som lagtävling. Sverige har siktet inställt på guld i Pyeongchang – och har redan nu träningsplanen klar.

– Vi kommer garanterat att jobba mer med starter framöver, säger Tommy Eliasson Winter, alpinchef.

Det historiska första OS-guldet i lag ska vinnas via perfekta starter.

I uppladdningen inför nationstävlingen 2018, som körs i parallellformat i Pyeongchang, har alpinlandslaget bestämt sig för att kopiera skicrossträning.

I alla fall i i vissa moment.

En specialfokusering på starter ska ge fördelar i den nya OS-grenen i Sydkorea. Och med 716 dagar kvar till spelen skissas nu planerna för en ny typ av träning upp.

– Att nationstävlingen har blivit en OS-gren är superviktigt, säger Tommy Eliasson Winter, alpinchefen i Svenska skidförbundet som tidigare var sportchef för skicrosslandslaget.

– Det är första grenen vi har som är lagbaserad och där man faktiskt måste hjälpas åt för att vinna medalj.

Han fortsätter:

– Vi kommer att fokusera mer på parallellslalom som gren, som ett lagprojekt. Sen har vi tre startgrindar och kommer ta chansen att träna mer på starter. Det här är ju en gren där startmomentet blir viktigt och det är ju också något som jag har mycket insikt i.

Är den typen av träning ovan för alpinåkarna?

– Ja, jag tror det. Man har inte gjort det tidigare utan mest tränat starter när man åker, inte isolerat på det här sättet.

– Men det här är en gren där man har fördel av ett stort moment som inte bara är åkningen. Banan är kortare och man ser sin motståndare. Då blir starterna viktiga.

Målet 2018 är OS-guld. Det sticker inte Tommy Eliasson Winter under stol med. Sverige har också en stark tradition i lagtävlingssammanhang.

Disciplinen finns redan med på VM-programmet och sedan 2007 har Sverige tagit fyra medaljer, senast VM-brons i fjol.

Världscuptävlingen i Stockholm på tisdagskvällen handlar visserligen inte om lag utan är en individuell tävling som räknas in i slalomcupen. Men parallellslalom som gren har fått en högre status i och med OS-inträdet, tror Eliasson Winter, och att publiken gillar disciplinen står klart.

6.007 biljetter är sålda till Hammarbybacken.

– Jag var nog ganska säker på att det skulle bli slutsålt, säger Tommy Eliasson Winter.

– Jag tror att intresset är starkt för alpin skidsport, framför allt när vi pratar om en nyare, explosiv gren.

Svenska skidförbundets mål är att parallellslalomtävlingen i Hammarbybacken ska bli årligt återkommande i världscupen. Det skulle även hjälpa framtida OS-satsningar.

– Hemmatävlingen kan inspirera yngre åkare, så de kan påbörja den här typen av träning långt tidigare, säger Eliasson Winter.

Är det givet att en bra slalomåkare är en bra parallellslalomåkare?

– Nej – även om det ligger nära till hands.

– Det finns riktigt duktiga slalomåkare som inte har psyket för det här. Svårigheten ligger ju i att man uppfattar en konkurrent. Då ökar stressmomentet.