Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-09 23:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/travtranaren-frias-efter-piskskandalen/

Sport

Travtränaren frias efter piskskandalen

Alessandro Gocciadoro. Arkivbild.
Alessandro Gocciadoro. Arkivbild. Foto: Adam Ihse/TT

Han dömdes till sex månaders körförbud efter piskskandalen på V75 i maj.

Nu frias travtränaren Alessandro Gocciadoro av Svensk travsports överdomstol.

– Vi respekterar givetvis överdomstolens beslut och hur de tolkar reglementet, säger Maria Croon, vd på Svensk travsport.

TT Text

Det var den 2 maj som en av Gocciadoros skötare utsatte hästen Zarina Bi för två otillåtna piskrapp under uppvärmningen inför V75 i Örebro.

Bilderna väckte stor ilska och både Gocciadoro och skötaren dömdes till hårda straff av Svensk travsport.

Gocciadoro fick sex månaders körförbud och en månads anmälningsförbud. Dessutom återkallade Svensk travsport godkännandet för den svenska filial som italienaren bedrivit sedan den 24 april i år.

Skötaren som utdelade piskrappen dömdes till körförbud och beträdandeförbud på svenska banor i 18 månader, plus 20.000 kronor i böter.

Gocciadoro överklagade till Svensk travsports överdomstol och i väntan på domen hävdes tränarens körförbud och anmälningsförbud tills vidare.

Nu frikänns han av överdomstolen.

”Gocciadoros uppgifter om vilka överväganden han gjorde rörande NN innan denne anställdes får tas för goda. Härvid finns inget som pekar på att NN, som hästskötare, inte var lämplig att värma hästen inför tävlingen 2020-05-02. Till detta kommer att NN underkastat sig ansvar för den allvarliga förseelse han begick vid tillfället. Gocciadoro ska inte dömas för brott mot 31 § tävlingsreglementet”, står det bland annat att läsa i domen.

Domen mot den återkallade filialen står dock kvar då den inte gick att överklaga.

Överdomstolen meddelar även att Svensk travsport ska betala 100.000 kronor till Alessandro Gocciadoro för särskilda kostnader i ärendet.

Maria Croon, vd på Svensk travsport, respekterar beslutet och öppnar även för att se över vissa paragrafer i reglementet.

– Reglementet är ett levande regelverk och behöver ständigt synas och uppdateras för att säkerställa att travsporten har allmänhetens förtroende och hästens välbefinnande i centrum, säger hon i ett pressmeddelande.

Domen mot skötaren överklagades aldrig och står därmed kvar.

Läs mer: Svensk travsport efter spödrivningarna: Hårdare straff väntar

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt