Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-28 10:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/travtranarens-avstangning-havs-efter-piskrappen/

Sport

Travtränarens avstängning hävs efter piskrappen

Alessandro Gocciadoro. Arkivbild.
Alessandro Gocciadoro. Arkivbild. Foto: Adam Ihse/TT

Travtränaren Alessandro Gocciadoro dömdes till sex månaders körförbud efter att en av hans skötare utsatt en häst för två otillåtna piskrapp.

Italienaren överklagade – och är nu fri att köra igen.

TT Text

Under tisdagen kom Svensk travsports (ST) dom mot den italienske travtränaren Alessandro Gocciadoro efter att en av tränarens anställda delat ut två piskrapp på V75-hästen Zarina Bi i Örebro. Gocciadoro fick sex månaders körförbud och en månads anmälningsförbud. Dessutom portades italienaren i princip från Sverige – Svensk travsport återkallade godkännandet för den svenska filial som han har bedrivit från och med den 24 april i år.

Gocciadoro överklagade till Svensk travsports överdomstol som nu har tagit beslutet att häva tränarens körförbud och anmälningsförbud tills vidare.

”Av Gocciadoros överklagandeskrift framgår att han anser att ST:s utredning inte är fullständig. Detta kan inte tolkas på annat sätt än att han har för avsikt att inkomma med kompletteringar till den av ST gjorda utredningen”, skriver överdomstolen och fortsätter:

”Det kan för närvarande inte anges tidsåtgång för dessa kompletteringar och utredningsåtgärder och det är oklart när en muntlig förhandling kan äga rum. Det finns risk för att åtminstone anmälningsförbudet kommer att vara verkställt innan överdomstolen kan pröva överklagandet i sak. På grund härav finns särskilda skäl att förordna att verkställigheten tills vidare skall avbrytas.”

Beslutet om upphörande av den svenska filialen kvarstår däremot eftersom det är ett beslut som inte kan överklagas då det är kopplat till Svensk travsports licensbestämmelser.

Skötaren som utdelade piskrappen dömdes till körförbud och beträdandeförbud på svenska banor i 18 månader. Dessutom ska han betala 20 000 kronor i böter.