Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 04:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/tre-generationer-fredriksson-och-basketkampen-i-goteborg/

Sport

Tre generationer Fredrikson och basketkampen i Göteborg

Högsbo Baskets damlag är i SM-final. Familjen Fredrikson har fått göteborgarna att prata basket igen. Här spelarna Elin och Ida, med mamma Johanna (kanslist) och pappa Jonas (sportchef) i hemmahallen Gothia Arena i Västra Frölunda. Foto: Peter Claesson

43 år efter att farmor ”Bettan” ordnade SM-guld till Högsbo siktar barnbarnen Ida och Elin på att upprepa bedriften. En bred ungdomssatsning och den synnerligen engagerade familjen Fredrikson har fått göteborgarna att prata basket igen.

Rätta artikel

Göteborg är en fotbollsstad, en ishockeystad, en handbollsstad. Som basketklubb hamnar man lätt i skuggan. När ligalaget Gothia Basket 2010 gjorde en marknadsundersökning och frågade göteborgarna om de kunde tänka sig att se en herrmatch i Gothia Arena svarade bara 2 procent ja.

I dag är hallen fylld till sista plats och basketen får mer rubriker än på länge. Det blir så när damerna efter 15 år utanför högsta divisionen som nykomling avancerar till slutspel och där slår ut de fem senaste årens mästare, Luleå Basket – för att sedan vinna semifinalserien mot Eos med 3–0 och avancera till SM-final.

Familjen Fredrikson samlas i den mittersta av de tre basketplanerna, som finns inrymda i hallen i Västra Frölunda, för att låta sig fotograferas.

Elin Fredrikson tränar flickor -08. När hon inte är en av de tongivande spelarna i Högsbos damlag. Foto: Peter Claesson

Storasyster Ida, 21, tränar flickor -07-laget i hallen bredvid. Lillasyster Elin, 19, har hand om flickor -08 på den tredje planen. Båda är tongivande spelare i succélaget. Mamma Johanna har kommit ner från kansliet en trappa upp. Pappa Jonas, ja han tillbringar så mycket tid i hallen att han skaffat sig en säng på kansliet där han kan vila ibland. Hans titel är sportchef, han tränar herrarnas A-lag och så är han speaker, med mera. Som spelare började han i klubben som sexåring.

– Men Högsbo Basket är absolut inte bara familjen Fredrikson. Det är väldigt många som gjort att vi är där vi är, säger Jonas.

Må så vara, men om det inte vore för Fredriksons skulle det sannolikt inte ha funnits elitbasket i Göteborg.

Jonas pappa, Thomas, kallas ”Mr Basket”. I början av 90-talet drog han i gång en storsatsning på basketen i staden. Sponsorn Kärcher köpte namnrättigheterna till Högsbos herrlag, vilket med hjälp av namnkunniga värvningar ledde till SM-guld 1994. Två år senare gjorde man of bedriften, men nu hette sponsorn och laget New Wave. Men ekonomin var inte lika rolig. 1998 gick klubben i konkurs med miljonskulder. Efter en ny sponsorsatsning 2006 döptes laget till Gothia Basket, men den höll bara i fyra säsonger.

När entusiasterna med sonen Jonas i spetsen bestämde sig för att satsa på nytt gjorde man det på ett annat sätt, man spelade under namnet Högsbo och man prioriterade ungdomsverksamheten.

– Vi har satt våra äldre tränare i de yngsta åldersgrupperna för att skapa en stabil grund från början. Vi ser en trygghet i att vi får stora kullar och att vi får föräldrar som själva vill hjälpa till och ta ansvar som tränare. På det här sättet får vi också duktiga spelare med rätt teknik, säger Fredrikson, som själv tränar klubbens yngsta killar medan Johanna har hand om de yngsta flickgrupperna.

Jonas Fredrikson är sportchef och speaker samt tränar herrarnas A-lag och klubbens yngsta killar. Foto: Peter Claesson

I dag har klubben 650 spelare i 20 lag, som deltar i 40 serier.

Basketfestivalen, som är en internationell ungdomsturnering i stil med fotbollens Gothia Cup och handbollens Partille Cup, genererar goda inkomster.

Det är den breda satsningen som nu gett resultat. Ida och Elin Fredrikson är två av spelarna bakom den sensationella platsen i SM-finalen mot Umeå.

– SM-final, jag sade det till några kompisar i skolan, det känns overkligt bara när jag tar ordet i min mun, säger Elin, som går sista året på gymnasiet.

Men ovana vid att vinna är de inte. Idas ungdomslag var ett av landets bästa och det senaste året har Högsbos tjejer dominerat i basketettan.

Samtidigt har systrarna Fredrikson varit hårt skadedrabbade. Elin drog av korsbandet i februari 2016. Två månader senare drabbades Ida av samma sak. De körde rehabilitering tillsammans i över ett år och var tillbaka lagom till seriestarten 2017. Då, två dagar före premiären, gick korsbandet i andra knäet på Elin av.

Framgångarna känns som en belöning.

– Det är klart att det gör. Det är så lätt att ta saker och ting för givet. Man är glad bara över att man kan spela när man varit med om sådant här, säger Elin.

Inte heller återkomsten till basketens högsta division har gått som på räls och skador har fortsatt att ställa till det. Det blev visserligen sju raka segrar före jul, men sedan kom sex raka förluster och slutspelet var i fara.

– Svackan var väldigt djup och det var starkt av oss att kunna komma tillbaka, säger Ida, som kombinerar basketen med att utbilda sig till lågstadielärare.

Tabellsjuan Högsbo gavs inte stora möjligheter att rubba Luleå, de fem senaste årens SM-vinnare, i kvartsfinalen, men efter 2–1 i matcher var sensationen ett faktum.

Tränaren Robin Sandberg visste vad damlagets amerikanskor kunde. Han är mer imponerad av de svenska spelarna som han tycker har överpresterat. Foto: Peter Claesson

Av bara farten avfärdade man Eos från Lund i semifinalen i tre raka matcher – en enorm framgång för laget och den nye tränaren för säsongen, Robin Sandberg, som är uppväxt i Luleå.

Han säger sig vara glad över alla de positiva kommentarer som kom från hemstaden efter kvartsfinalskrällen.

Sandberg, som innan han kom till Göteborg tränade västgötska Marks ligalag i två år, visste att han hade ett bra gäng, men att det skulle räcka så här långt, det trodde ingen.

– Jo, Hanna Johansson gjorde faktiskt det, men hon var nog den enda, säger Sandberg, och syftar på lagets rutinerade center, som tidigare varit med och vunnit SM-guld med Norrköping och varit en klippa i slutspelet.

Hon blev bästa poängplockare och tog tio returer när Högsbo krossade Eos i den sista semifinalen med 80–49 efter 25–6 i den tredje perioden.

Sandberg har också kunnat lita till tre dominanta amerikanskor: Alexis Hyder, Tiasha Gray och Cayla McMorris.

– De visste jag vad de kunde. För mig är det de svenska spelarna som har överpresterat, säger Sandberg.

Kan de höja sig ytterligare? Ja, det kan behövas i finalen mot A3 Basket Umeå, som segrade i grundserien och i semifinalen vann lätt över Telge med 3–0 i matcher. Sandberg säger att hans lag är ”underdogs” i finalen och trivs med det.

På kansliet förbereder Johanna Fredrikson och verksamhetschefen Carina Peleg basketfesten som nu väntar. Jonas Fredriksons tanke om att flytta slutspelsmatcherna till ishockeyarenan Frölundaborg röstades snabbt ner.

Ljudkulissen i Gothia Arena kan få vilken motståndare som helst ur balans.

– Vår publik kanske inte är störst, men den är bäst, säger systrarna Fredrikson.

Det är 43 år sedan Högsbos damer spelade SM-final. En av spelarna som bärgade SM-guldet både 1975 och 1976 hette ”Bettan” Fredrikson. Farmor kunde hon också och nu gläds hon åt barn och barnbarns framgångar.

Timmen innan A-lagets träning tränar Ida Fredrikson Högsbo Baskets 07-tjejer. Foto: Peter Claesson

Jonas Fredrikson hoppas att framgångssagan bara är på sitt inledande kapitel. Klubben ska bli en dominerande kraft i svensk basket.  Ett första mål är att även herrlaget, som den gångna säsongen slutade näst sist i Basketettan, ska spela i högsta divisionen.

– Men vi skyndar långsamt. Vi har några mycket lovande årgångar på gång och vi hoppas att de i framtiden ska utgöra stommen i A-laget, säger han och förklarar att man inte vill köpa sig till framgång utan vill ha spelare som är dedikerade och beredda att ställa upp för att hjälpa klubben, till exempel som tränare, precis som hans egna döttrar gör.

Sportchefen gläds också över hur Högsbodamernas framgång tycks ha byggt broar till andra Göteborgsklubbar, vars medlemmar nu kommer till Gothia Arena för att ge sitt stöd.

– Även om pappa alltid var mån om att alla skulle må bra hade vi inte den här sammanhållningen mellan klubbarna i Göteborg på hans tid, säger Jonas.

Thomas Fredrikson avled 2007 efter en längre tids sjukdom. Han skulle varit stolt om han kunnat se hur familjen förvaltat hans arv.

Familjen Högsbo Basket: Johanna, Ida, Elin och Jonas Fredrikson. Foto: Peter Claesson