Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-18 17:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/tre-skidakare-stangs-av-efter-operation-aderlass/

Sport

Tre skidåkare stängs av efter Operation Aderlass

Aleksej Poltoranin. Foto: Terje Pedersen/NTB

Tre skidåkare och en tränare stängs av för dopning på grund av sin medverkan i den stora skandal som avslöjades under VM i Seefeld förra året.

Bland annat handlar det om den dubble VM-bronsmedaljören Aleksej Poltoranin.

De estniska åkarna Karel Tammjärv och Andreas Veerpalu, landsmannen Mati Alaver, tränare, och kazakiern Aleksej Poltoranin var redan formellt anklagade av Internationella skidförbundet (Fis).

Nu står det klart att de accepterar anklagelserna om bloddopning och medhjälp till dopning, och därmed får de direkt sin dom: fyra års avstängning.

Två andra estländare, åkaren Algo Kärp och tränaren och förre storåkaren Andrus Veerpalu, utreds fortsatt och är tills vidare avstängda. Veerpalu, far till Andreas, förnekar inblandning i dopning.

Åkarna avslöjades när tysk och österrikisk polis gjorde razzior under VM i Österrike för ett år sedan, som ett led i den så kallade Operation Aderlass. 

Strax före jul väcktes åtal mot den tyske läkaren Mark Schmidt, som misstänks för att ha hjälpt 23 idrottare från åtta olika europeiska länder att dopa sig genom blodtransfusioner och tillväxthormon. När rättegången startar är ännu oklart.