Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Tre svenska pallplatser i Hammarbybacken

Två svenska andraplatser och en tredjeplats blev facit i världscupen i parallellslalom i Hammarbybacken.

Frida Hansdotter fick ge sig mot schweiziskan Wendy Holdener i finalen och österrikaren Marcel Hirscher blev för tuff för André Myhrer.

Maria Pietilä-Holmner, som hjälpte Hansdotter i den totala slalomcupen genom att slå ut konkurrenten Veronika Velez Zuzulova i kvartsfinalen, fick ge sig i semifinalen mot Wendy Holdener, Schweiz.

Men Maria PH krossade Nina Löseth, Norge, i matchen om tredjeplatsen.

– Jag är så lycklig och skitglad att få vara på pallen med Frida, säger Maria PH till SVT.

Frida Hansdotter var bara tio hundradelar efter Holdener i finalen, och hade hon gasat lite mer efter hoppet, där hon faktiskt var först, kunde det ha räckt ända fram.

– – Det var helt magiskt. Att känna det här stödet och den här stämningen gör att man bara vill leverera, säger Frida Hansdotter.

Det var festligt, folkligt och fullsatt i Hammarbybacken när den alpina världscupen kom på besök.

Celebriteterna var också på plats, kung Carl Gustav fanns bland besökarna, liksom Sveriges alpina kung, Ingemar Stenmark.

– Det ska bli jättekul. Det är inte så ofta jag ser skidåkning live numera, sade Ingemar Stenmark till SVT:s André Pops innan tävlingarna startade.

– Jag blir lite star struck, sade den norska slalomstjärnan Henrik Kristoffersen om att få träffa Ingemar Stenmark.

Kanske var det just det han blev, för Henrik Kristoffersen fick ge sig redan i åttondelen mot landsmannen Kjetil Jansrud.

– Jag önskar att han (Stenmark) kom och tittade på en vanlig slalomtävling istället, sade Kristoffersen, som jagar Stenmarks rekord på sju slalomvinster under en säsong.

Även Mattias Hargin, som hade rejäl uppbackning som enda riktiga hemmaåkare, fick ge sig i åttondelen. Han förlorade mot Julien Lizeroux, Frankrike, med sammanlagt nio hundradelar.
– Skittråkigt. Jag räcker inte riktigt till där. Han (Lizeroux) är precis före mig i båda åken. Jag är lite sur på första åket, när jag slog i grinden. Men det är kul att vara här och köra, även om jag inte fick köra så länge, sade Mattias Hargin till SVT.

Både Lindsey Vonn, USA, och Lara Gut, Schweiz, som båda jagar totalsegern i världscupen försvann i åttondelen.

– Det var riktigt kul och atmosfären är fantastisk. Det känns ungefär som hemma i Minnesota där jag är född, sade Lindsey Vonn som trots allt var nöjd med sina 15 poäng.