Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-22 00:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/tre-unga-amerikaner-slass-om-titeln-den-nye-bolt/

Sport

Tre unga amerikaner slåss om titeln ”den nye Bolt”

Usain Bolt och efterträdaren (?) Christian Coleman under semifinalen på VM i London 2017. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP

De är 23, 22 och 21 år och från USA. De toppar världsbästalistorna på 100, 200 och 400 meter.

I Doha ska Christian Coleman, Noah Lyles och Michael Norman vinna sina första VM-guld. Kanske kan de också vara svaret på frågan: Vem är näste Usain Bolt?

23-årige Christian Coleman har redan vunnit ett VM-guld på 60 meter inomhus. Han har också världsrekordet på samma distans. Till skillnad från sina yngre landsmän har han också en VM-medalj på seniornivå.

Coleman kom tvåa på 100 meter i VM 2017 och slog Usain Bolt med en hundradel i hans sista stora final.

– Det är en välsignelse och en stor ära att bara nämnas i diskussionen om vem som kan bli ”den näste Bolt”. Men när det gäller mig själv, så har jag alltid velat lämna efter mig mitt eget arv, säger Christian Coleman i en intervju med Washington Post och förklarar:

– Jag har alltid velat vara min egen person, skapa min väg och att folk om tio år ska säga ”Vem är den näste Christian Coleman?”

Läs mer: Friidrotten efter Usain Bolt: ”Vi saknar en fixstjärna” 

Christian Coleman. Foto: Charlie Neibergall/AP

Christian Coleman har i år sprungit 100 meter på 9,81 och är förhandsfavorit till guldet i Doha. Vad han själv tycker råder det ingen tvekan om:

– Jag tror inte att det finns någon som kan slå mig, men jag har mycket att bevisa, inte bara för andra människor utan även för mig själv, att jag är bäst i världen.

Coleman har dock haft en något annorlunda uppladdning. Amerikanska antidopningsorganisationen Usada anklagade honom för brott mot antidopningsreglerna för att han missat tre dopningstester.

Men sedan man kollat reglerna friades Coleman och i stället kräver han en ursäkt och 1,5 miljoner kronor i skadestånd från Usada.

– Jag känner att man inte kan sätta ett pris på det faktum att jag måste ta itu med det här... och att det har skadat mitt rykte, säger han.

Noah Lyles. Foto: Jean-Christophe Bott/AP

Lika säker som Coleman är på att vinna 100 meter är Noah Lyles på att han ska ta hem guldet på den dubbla distansen, 200 meter. I början av juli sprang han på 19,50 vid Diamond League-galan i Lausanne. Snabbare än så har bara tre löpare sprungit, Usain Bolt, Yohan Blake och Michael Johnson.

Lyles är också en showman som gillar att spexa på startlinjen och på så sätt är han kanske den av dagens löpare som liknar Usain Bolt mest.

– Vi pratar om idrott och vad som kan förändra en idrott. Ja, det är kul att vara snabb, men vad är det som gör att du blir någonting mer. Alla vet vem Usain Bolt är, han förändrade sporten. Simmaren Michael Phelps förändrade sin idrott. Vad krävs det för att gå från att vara populär inom friidrotten till att bli populär i hela världen, frågar sig Noah Lyles i en intervju med Washington Post.

Hans eget svar är mycket enkelt:

– Man kan inte nå den nivån genom att vara någon annan. Du måste vara dig själv, säger han och beskriver sig själv som någon som inte försöker oroa sig för mycket.

– Om du oroar dig så blir du stressad och stress är inte roligt och jag tror inte på ett liv som inte är roligt.

Doha är bara första anhalten på Noah Lyles resa. I Qatar springer han bara 200 meter, men målet är tre guldmedaljer, 100 meter, 200 meter och korta stafetten, vid OS i Tokyo nästa år.

– Jag vill definitivt lämna OS med tre guldmedaljer, säger 22-åringen lite kaxigt.

Michael Norman. Foto: Jasper Jacobs/Zuma Press

21-årige Michael Norman följer legendaren Michael Johnson i fotspåren och satsar på 200 och 400 meter. Redan i april sprang han 400 meter på fantastiska 43,45, en tid som bara tre andra löpare varit snabbare än.

Han kom också tvåa på 200 meter bakom Noah Lyles i Lausanne. Tiden: 19,70.

I en intervju med den amerikanska tidningen Track & Field förklarar Norman varför han satsar på båda sträckorna.

– Man kan inte bara springa 400 meter vid varje tävling under året. Jag tror det är viktigt att springa de här kortare, snabbare loppen. Det är roligt och det gör träningen roligare.

Hans årsbästa 43,45 är bara 27 hundradelare från Michael Johnsons amerikanska rekord och 42 hundradelar från Wayde van Niekerks världsrekord, ett rekord Michael Norman hoppas slå.

– Det är ett av mina stora mål de närmaste två åren. Om det inte händer i år, så är jag säker på att det händer nästa år.

Läs mer: 

”Mondo” och Warholm ska lyfta friidrotten

Dopad, avstängd och hånad – 37-årige Justin Gatlin fortsätter jaga det perfekta loppet 

Läs mer: Stor guide till friidrotts-VM i Doha