Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-29 01:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/tre-veckor-rackte-for-att-vranjes-skulle-bli-en-vinnare/

Sport

Tre veckor räckte för att Vranjes skulle bli en vinnare

Sloveniens förbundskapten Ljubomir Vranjes.
Sloveniens förbundskapten Ljubomir Vranjes. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Ljubomir Vranjes kom hem till Göteborg och fick bästa tänkbara start på EM när Polen besegrades med 26–23 i Sveriges grupp.

Vranjes tog över Sloveniens landslag veckan före jul. Detta sedan hans företrädare Veselin Vujovic fått sparken efter en skandal, där han inför tv-kamerorna skällde ut en klubblagsspelare.

Vranjes har bara haft tre veckor på sig att förbereda sig inför mästerskapet, men det räckte för att vinna EM-premiären mot Polen.

– En fördel är jag kan språket. Nackdelen är väl att jag inte känner alla spelare såväl, sade Vranjes inför matchen.

I en första halvlek som präglades av lågt tempo och få skott gick Slovenien fram till 13–11 i paus.

46-årige Vranjes, som efter en lång internationell tränarkarriär tog över IFK Kristianstad, var nu hemma i Göteborg, staden där han tillbringade sin spelarkarriär.

Han kunde glädja sig åt starkt målvaktsspel av Klemen Ferlin. Det bidrog till att Slovenien anfört av Jure Dolenec och Dean Bombac och kunde gå ifrån i andra halvlek, då laget visade både bredd och klass.

Polen, som ses som det svagaste laget i grupp F, drabbades av en jobspost när Przemyslav Krajewski blev knäskadad i andra halvlek. Sverige möter Polen på tisdag.

I grupp D skrällde Portugal genom att besegra 2000-talets främsta nation, Frankrike, med 28–25.