Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 19:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/tredje-snabbaste-tiden-genom-tiderna-gav-guld-utan-hijab/

Sport

Tredje snabbaste tiden genom tiderna gav guld utan hijab

Bild 1 av 2 Salwa Eid Naser kunde knappt tro att det var sant.
Foto: Bildbyrån
Bild 2 av 2 Salwa Eid Naser.
Foto: AP

DOHA. Salwa Eid Naser, hon som blev känd som tjejen som springer med slöja, kunde knappt tro att det var sant. Hon var guldmedaljör på 400 meter. Ännu mer förbluffad blev hon när hon såg tiden. 48,14 är världens tredje snabbaste genom tiderna på distans.

Bara två kvinnor har sprungit 400 meter snabbare genom tiderna. Marita Kochs världsrekord på 47,60 är 34 år gammalt. Jarmila Kratochvilova sprang på 47,99 två år tidigare. Både DDR-löparen och tjeckiskan har varit starkt ifrågasatta.

Nu utmanas deras tider av en löpare som ursprungligen heter Ebelechukwu Agbapuonwu och kommer från Nigeria, men som 2014 konverterade till islam och blev medborgare i Bahrain.

Sedan dess har det gått snabbt framåt. Hon tog silver vid VM i London för två år sedan, då med tiden 50,06. I år har hon förbättrat sig till 49,08 och den tiden putsade hon i finalen med nästan en sekund.

– Jag kan inte tro att det är sant, sade hon knäböjande när hon intervjuades direkt efter målgången.

21-åriga Naser blev känd som tjejer som springer i hijab, men det gör hon inte längre. Däremot har hon tatueringar och är piercad.

– Att jag inte springer med hijab gör mig inte till en sämre muslim, sade hon i en intervju med Göteborgs-Posten tidigare i veckan.

Silvret gick till favoriten Sanaunae Miller-Uibo från Bahamas på 48,37, en topptid även det, och bronset till Shericka Jackson, Jamaica.

Den regerande mästarinnan, Phyllis Francis från USA, satte personligt rekord med 49,61, men det räckte bara till femte plats i en högklassig final.

Läs mer: Nära VM-final – och nytt personligt rekord av Ngarambe