Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-03 09:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/tregaro-stryk-alla-rekord-med-de-nya-skorna/

Sport

Tregaro: Stryk alla rekord med de nya skorna

Yannick Tregaro i gymmet med Thobias Montler. Friidrottstränaren är negativ till Nikes nya superskor.
Yannick Tregaro i gymmet med Thobias Montler. Friidrottstränaren är negativ till Nikes nya superskor. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Skorna som får löpningens rekord att falla testas nu även inom teknikgrenarna. Friidrottstränaren Yannick Tregaro anser att de borde förbjudas.

– Alla rekord som är satta med de här skorna måste strykas, kräver han i ett öppet brev till friidrottsbasen Sebastian Coe.

Debatten kring Nikes nya superskor, de så kallade Vaporflymodellerna, går på högvarv i friidrottskretsar. Men det är inte bara inom löpningen som skojätten utvecklat en mer effektiv design med hjälp av en kolfiberplatta inne i tjocka skumsulor.

Den svenske längdhoppsstjärnan Thobias Montler prövar sedan några månader tillbaka två prototyper, som skoföretaget utvecklat just för längdhoppare.

Den nya designen väntas även ge effekt inom teknikgrenar som längdhopp, höjdhopp och stavhopp. Men Montlers tränare, göteborgaren Yannick Tregaro, är starkt kritisk till superskorna och kräver att de ska förbjudas.

I ett öppet brev på Instagram till Sebastian Coe, ordförande i World Athletics (det nya namnet på Internationella friidrottsförbundet) skriver Tregaro:

”Jag föreslår att ni borde förbjuda alla Nikeskor med den här teknologin och raderar alla rekord som har noterats med den här skon. Det här förstör sportens trovärdighet.”

För DN utvecklar han sitt resonemang.

– Jag hoppas att folk kan se det här i ett större perspektiv och att man inte förblindas av coolheten i det som Nike gör. Det vore förödande om friidrotten skulle bli en materialsport, där ett skobolag ska styra.

Tregaro, som på senare år börjat löpträna, berättar att han själv köpte ett par skor och använde dessa på halvmaran Göteborgsvarvet. Han sprang betydligt snabbare än han förväntat sig.

Tränaren Yannick Tregaro har konstaterat att Thobias Montler hoppat längre med de skoprototyper han just nu provar.
Tränaren Yannick Tregaro har konstaterat att Thobias Montler hoppat längre med de skoprototyper han just nu provar. Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

För en längdhoppare är fördelarna inte lika uppenbara, men Tregaro hävdar att åtminstone de prototyper som Montler prövat gör att han hoppar längre.

– Om ”Tobbe” skulle hoppa 20 centimeter längre på grund av de här skorna och inte på grund av att han blivit bättre, så tycker jag att det är orättvist. Jag skulle inte vilja att han slog det svenska rekordet på det sättet, säger Tregaro.

Han betonar att han inte är emot utveckling och han berömmer Nikes förmåga att skapa nya bättre produkter.

– Många tycker det är häftigt att man lyckas utveckla tekniken och det är inte det jag är emot. Men alla uppfinningar och utveckling av tekniska produkter passar inte in i den miljön de är tänkta att användas i, säger Tregaro.

Men har inte idrotten och rekorden alltid utvecklats tack vare bättre material. Ta formel 1, som mycket handlar om att utveckla bilarna år från år.

– Jo, men där handlar det ju mest om bilen och mindre om föraren. Friidrott handlar om det grundläggande hos människan: hur fort kan man springa, hur långt och högt kan man hoppa, hur långt kan man kasta. Det är inte en teknisk sport på det sättet. Helt plötsligt har vi en sko som ger flera minuter bättre tider på maraton. Jag tycker inte att det är okej, säger Tregaro, som är kritisk mot World Athletics tekniska kommitté, som hävdat att det inte är klarlagt hur stora fördelar de nya skorna ger.

– Det finns ju flera studier som visar på det och det kommer att göras fler. För mig är de rekord som slagits bevis nog, säger Tregaro.

Längdhopparen Thobias Montler är positiv till utvecklingen av nya skor.
Längdhopparen Thobias Montler är positiv till utvecklingen av nya skor. Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

Thobias Montler berättar att han fått i uppdrag av sin sponsor Nike att återkomma med respons kring de två prototyperna. Han säger att han märker skillnad, särskilt på det skopar som företaget lagt ner mer tid på. När han tidigare i år hoppade 8,22 använde han sina gamla skor. Montler tror att Nike just nu håller på att ta fram nya skor för de flesta grenar och är inte lika kritisk som sin tränare.

– Om man jämför med ”Mondo” (Armand Duplantis), så är det ju inte samma stavar han hoppar med som de gjorde för 50 år sedan. Jag ser inget jättenegativt med att utvecklingen går framåt. Sedan får det inte bli en utveckling mot ”fuskskor” eller att bara för att man har en viss sorts sko så kan man hoppa längre, säger Montler.

Han medger att Nikeskorna just nu ger dessa löpare en fördel, men är säker på att andra skofabrikanter inom kort kommer att ha tagit fram liknande produkter.

Tror du att du kommer att använda skorna den här säsongen?

– Om de blir giltiga och andra använder dem så kommer jag förmodligen också att göra det.

När tror du att de här längdhoppsskorna skulle kunna vara färdigutvecklade?

– Det känns väl naturligt att man skulle släppa dem inför OS, men det är absolut inget som jag har någon information om.

Läs mer:

Rekordlöparen försvarar omstridda skorna: Hade gett mig en bättre karriär 

Svenska forskare kontrollerar omstridd löparsko

Nedpetade rekordhållaren Ståhl: ”Flera har myntat ordet skodopning”