Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Trevligt slut på galen säsong

Henrik von Eckermann visar upp Cantinero vid veterinärinspektionen i Aachen
Henrik von Eckermann visar upp Cantinero vid veterinärinspektionen i Aachen Foto: Roland Thunholm/Bildbyrån

Hästsportens silly season är över.

Hästar har bytt ägare i en rasande takt och när allt är klart kan vi konstatera att avslutningen på den galna säsongen blev en trevlig svensk historia.

För bara ett par veckor sedan var bilden helt annorlunda.

Den första övergången med en svensk inblandad var inte av det positiva slaget. Några dagar före julafton stod det klart att Douglas Lindelöw skulle förlora sin tänkta OS-häst Casello som såldes till Tyskland.

Foto: Anders HanssonDouglas Lindelöw tvingades ta farväl av Casello. Foto: Anders Hansson

Där och då var det svenska OS-laget i hoppning ingen medaljkandidat i Rio.

När köpkarusellen har stannat kan vi konstatera att det som för bara några veckor såg dystert och svart ut har skiftat till en ljusare färg.

För drygt en vecka sedan kom beskedet att Henrik von Eckermann får fortsätta sin satsning mot OS i Rio på valacken Cantinero.

Valackens ägare Qatar Armed Forces gav då Henrik klartecken att han kunde satsa vidare. Hästen skulle inte säljas. Den enda affären som genomfördes var att Henrik von Eckermann köpte några av Cantineros svansstrån. Därmed fick hästen den nödvändiga svenska stämpeln i passet.

Dagen före deadline för övergångar kom nästa svenska positiva besked när Malin Baryard Johnsson berättade att hon är stoet Cue Channas nya ryttare.

Cue Channa har redan gått ett mästerskap och visat att hon klarar den utmaning som tuffa mästerskapsbanor är.

Lägg dessutom till att Angelie von Essens häst Tinkabell, Charlotte Mordasinis häst Romane du Theil och Rolf-Göran Bengtssons Unita har fått svenska stämplar i sina pass, även om det för de här tre mest var en formell fråga, så har plötsligt hopplandslagets förbundskapten Sylve Söderstrands antal tänkbara OS-ekipage utökats rejält och det med kvalitet.

Att det dessutom på fredagskvällen blev klart att Charlotte Mordasini får ytterligare en topphäst i sitt stall när en inhemsk övergång gjordes understryker att mörkret har skingrats. Mordasini kommer från och med nu att rida Johan Lundins tidigare häst Miebello.

Finns det då något som saknas i mixen?

Ja, en ny häst till Rolf-Göran Bengtsson så där i den sista skälvande timmen hade suttit fint. Jag är inte lika säker som Rolf-Göran på att Unita verkligen är en häst med OS-kapacitet.

Fakta. Hästar som har bytt land

Det har varit bråda tider under hösten och vintern i hästvärlden, och då främst inom hoppsporten. Det är inte bara de hoppryttare som helt saknar en OS-häst som har letat efter tänkbara hästar att köpa utan också de som redan har en topphäst i stallet har varit på jakt efter ytterligare en för att ha alternativ om den tänkta OS-hästen blir skadad.
Sista datumet för att registrera en övergång var i går, det vill säga fredagen den 15 januari. För att få tävla för ett land i OS måste hästarna senast vid midnatt ha fått landets stämpel i sitt pass. För det krävdes att någon av hästens ägare kommer från det aktuella landet. Hur stor den ägarandelen måste vara finns inte specificerat.

Här är några av övergångarna som har skett den senaste månaden:

Casello – från Sverige till Tyskland
Valacken Casello är den mest omskrivna övergången. Svenske ryttaren Douglas Lindelöw hoppades in i det sista men några dagar före jul stod det klart att valacken var såld till Tyskland. Hästen kommer nu att ridas av Ludger Beerbaum.

San Soucis Z – från Irland till Brasilien
OS-landet Brasilien bäste och mest välkände hoppryttare Rodrigo Pessoa har tagit över irländaren Darragh Kennys topphäst San Souics. Den 13-årige valacken gjorde under 2015 bra resultat mot tufft motstånd.

Red Star – från Spanien till Irland
Irländaren Darragh Kenny förlorade en topphäst till Brasilien men fick snart en ny. Darragh Kenny kommer från och med i år att rida 11-årige valacken Red Star som tidigare reds av spanjoren Sergio Alvarez Moya.

Cantinero – från Qatar till Sverige
Ja, åtminstone några av Cantineros svansstrån är nu svenskägda. Det innebär att Henrik von Eckermann kan satsa mot Rio på den svårridne valacken. Merparten av hästen ägs dock fortfarande av Qatar armed forces.

Quartz de la Lande – från Frankrike till Brasilien
I sista stund säkrades ytterligare en riktigt bra hopphäst till OS-värdlandet Brasilien. Fransmannen Roger Yves Bosts häst Quartz de la Lande kommer att ridas av brasilianaren Yuir Mansur.

Prince de la Mare – från Colombia till Ukraina
Valacken Prince de la Mare, som tidigare tävlades av Carlos Lopez från Colombia, såldes i dagarna till den ukrainske miljardären Alexander Onyschenko. Om det är Onyschenko som ska matcha valacken mot OS eller någon annan ryttare i hans team är inte klart.

Cue Channa – från Finland till Sverige
Stoet Cue Channa har tidigare ridits av Finlands bäste ryttare Sebastian Numminen men nu tar Malin Baryard Johnsson över henne. Affären blev klar så sent som i torsdags och ny huvudägare är Charlotte Söderström som sedan tidigare äger Peder Fredricsons All In.

... och en dressyrhäst till en hoppfull pensionär

Eremo del Castegno – från Italien till Brasilien
Den 70-årige brasilianske dressyryttaren Ferreira da Rocha har bara gjort ett fåtal internationella starter men drömmar ska man vårda. 70-åringen vill väldigt gärna få rida OS när det avgörs i hans hemland Brasilien. Ferreira da Rocha har därför köpt den italienska dressyrstjärnans mästerskapshäst Eremo del Castegno.