Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Trio vill till Rio – men bara två platser på spel

”Det är kul att få vara med om en stor sak som ett OS-kval. Än så länge är det inte så nervöst”, säger Johanna Westberg.
”Det är kul att få vara med om en stor sak som ett OS-kval. Än så länge är det inte så nervöst”, säger Johanna Westberg. Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån

Tre matcher på tre dagar. Det blir en hektisk helg när damlandslaget spelar för att sno åt sig en plats i OS i Rio i augusti.

Fredagens höjdpunkt blir inte Sveriges match mot Mexiko, som allmänt tippas bli gruppens jumbo. Hemmafavoriten Ryssland inleder mot Polen, det är också något av de lagen som blågult måste ha efter sig för att förverkliga drömmen om OS.

Lördagens möte med Polen anses vara kvalets nyckelmatch.

– Vi har mer koll på Polen än Mexiko, medger Johanna Westberg.

Det är fortfarande spelare från Sävehof som dominerar i landslaget. Men Skuru IK är klar tvåa, av 18 spelare i är fyra fostrade i Nackaklubben.

Carin Strömberg och Emma Hawia är kvar i elitserien, Nathalie Hagman är numera måltjuv i Tvis Holstebro och vänsternian Johanna Westberg spelar för Randers.

Trion Strömberg, Hawia och Hagman var med i VM i Danmark där Sverige förlorade åttondelsfinalen mot hemmanationen. Efter det fick förbundskapten Thomas Sivertsson sparken och in kom Helle Thomsen som ett drygt halvår tidigare valde att hoppa av det delade ledarskapet tillsammans med Sivertsson.

Thomsen, till vardags tränare i danska topplaget Midtjylland, har bra koll på spelarna och ger nu Westberg, som spelat 28 landskamper, en ny chans i landslaget.

– Det är kul att få vara med om en stor sak som ett OS-kval. Än så länge är det inte så nervöst.

Det är en tuff uppgift som väntar. Hon konkurrerar med Linnea Torstenson och Jenny Alm som vänsternia. I tisdagens träningsmatch mot VM-trean Rumänien, som Sverige vann med 32–29, fick Westberg 20 minuters speltid och hann med att göra tre mål.

– Det gick bra, det var kul att få några minuter på banan. Jag är glad för alla minuter jag får spela.

Sverige–Mexiko

TV3 18.00

Fakta. Så spelas OS-kvalet

Fredag: 15.30 Polen–Ryssland, 18.00 Sverige–Mexiko.

Lördag: 14.00 Polen–Sverige, 16.30 Ryssland–Mexiko.

Söndag: 16.00 Ryssland–Sverige, 18.30 Mexiko–Polen.

Två lag går vidare till OS i Rio de Janeiro i augusti.